Η Pepsico ΗΒΗ βάζει τέλος στα γυάλινα μπουκάλια

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Pepsico ΗΒΗ βάζει τέλος στα γυάλινα μπουκάλια

Τέλος στα γυάλινα μπουκάλια των αναψυκτικών ΗΒΗ, βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Pepsico HBH.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς θεωρείται ασύμφορη η παραγωγή αλλά και η εισαγωγή τους από την Ρουμανία όπου πλέον εμφιαλώνονται τα αναψυκτικά της Pepsico HBH.

Ως εκ τούτου τα αναψυτικά του Ομίλου θα κυκλοφορούν πλέον μόνο σε συσκευασίες PET.

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο όπου παραγόταν τα αναψυκτικά ΗΒΗ στα Οινόφυτα έβαλε λουκέτο το 2016.

Οι συσσωρευμένες ζημιές αλλά και τα μερίδια αγοράς που συνεχώς υποχωρούσαν, είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η Pepsico HBH αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, σε εργοστάσιο της στην Ελλάδα.

Ο πολυεθνικός Όμιλος έψαχνε εδώ και καιρό τρόπο να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.

Μάλιστα είχε κάνει και σειρά επαφών και συζητήσεων με άλλους παίκτες της αγορές (Λουξ, ΕΠΑΠ, Green Cola), προκειμένου να αναλάβουν με το σύστημα της δικαιόχρησης την παραγωγή και διανομή των προϊόντων της.

Στο τραπέζι είχαν πέσει και άλλα εναλλακτικά σενάρια όπως η παραχώρηση των εγκαταστάσεων και μαζί η άδεια χρήσης των σημάτων της (Pepsi Cola, 7Up, Lipton Ice Tea και HBH) με αντάλλαγμα την καταβολή ενός ποσοστού επί των πωλήσεων υπό τη μορφή δικαιωμάτων.

Καμία όμως από τις συζητήσεις αυτές δεν τελεσφόρησε με αποτέλεσμα ο Όμιλος να αναγκαστεί να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο του στα Οινόφυτα, το οποίο απασχολούσε 65 εργαζόμενους.
Από αυτούς, οι 51 θα απορροφηθούν είτε άλλες εταιρείες του ομίλου, είτε σε συνεργαζόμενες εταιρείες, ενώ οι υπόλοιποι 14 εργαζόμενοι θα οδηγηθούν σε εθελούσια έξοδο και θα λάβουν πέραν των νόμιμων αποζημιώσεων και έξτρα πακέτο απολαβών έως 3 έτη.

Είχε προηθεί - το 2012 - το κλείσιμο του ιστορικού εργοστασίου εμφιάλωσης νερού (φυσικού μεταλλικού και ανθρακούχου) της στο Λουτράκι.
Η κίνηση αυτή αποδόθηκε στην δραματική πτώση των πωλήσεων της. Aκολούθησαν τα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» εργαζομένων αλλά και η ανάθεση του δικτύου διανομής σε εξωτερική εταιρεία.

Όμως παρά το κλέισιμο του εργοστασίου στο Λουτράκι, η Pepsico ΗΒΗ συνέχιζε να καταγράφει ζημιές από την δραστηριοποίηση στη χώρα μας, οι οποίες υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα το 2015, ο τζίρος του Ομίλου το 2015 περιορίστηκε στα 50,07 εκατ. ευρώ, από 58,2 εκατ. ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 13,9%.
Επίσης το προ φόρων αποτέλεσμα της διαμορφώθηκε σε ζημιές 9,8 εκατ. ευρώ από ζημιές 9,7 εκατ. ευρώ το 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider