Σε εξήντα ημέρες οι πληρωμές των αγροτών από την 1η Ιουλίου

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εξήντα ημέρες οι πληρωμές των αγροτών από την 1η Ιουλίου

Σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις λιανέμπορων - παραγωγών φέρνει από τις 1η Ιουλίου η εφαρμογή της νομοθετικής διάταξης η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή το περασμένο Φθινόπωρο και προβλέπει περιθώριο 60 ημερών από την έκδοση τιμολογίου για την εξόφληση του. Σε διαφορετική περίπτωση οι έμποροι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η διάταξη κάθε έμπορος «που προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγό ο οποίος εκδίδει τιμολόγιο, οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε εξήντα ημέρες από την έκδοσή του». Μάλιστα η ίδια διάταξη προβλέπει ότι κάθε συμφωνία μεταξύ των μερών, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, θεωρείται άκυρη».

Η νομοθεσία, η οποία κινείται στη λογική της προστασίας των παραγωγών ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, κυρίως των μικρών, προβλέπει επίσης βαριά πρόστιμα για τους εμπόρους, που θα αποδειχτούν ασυνεπείς.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εφόσον ο έμπορος δεν εξοφλήσει το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοσή του, του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

Στις περιπτώσεις που ο έμπορος βρεθεί να παραβατεί κατ' εξακολούθηση, τότε κινδυνεύει με διαγραφή για ένα χρόνο από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και δεν θα του επιτρέπεται η εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του. Αν ο έμπορος συνεχίζει την εμπορία κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του, τότε εφόσον εντοπιστεί το διοικητικό πρόστιμο που θα του επιβληθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Επίσης χθες έληξε η προθεσμία που είχαν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, να μετατρέψουν τις ταμειακές μηχανές τους έτσι ώστε σε κάθε απόδειξη να αναγράφεται ανά είδος που πωλείται: Το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής, το βάρος, η τιμή μονάδας και η αξία των προϊόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider