ΣΕΚΑΠ: Από τους Συνεταιριστές της Ξάνθης στους Ιάπωνες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΚΑΠ: Από τους Συνεταιριστές της Ξάνθης στους Ιάπωνες

Περί τα 45 χρόνια ιστορίας μετρά η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, με έδρα την Ξάνθη , η οποία πέρασε πολλές «περιπέτειες», ενώ βρέθηκε αρκετές φορές κοντά στο λουκέτο για να καταλήξει χτες στον ιαπωνικό Όμιλο Japan Tobacco.

Η ιδέα για την δημιουργία της πρώτης συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας της χώρας προέκυψε στο πρώτο μεταπολεμικό συνέδριο καπνοπαραγωγών το 1945 όταν ο εμπνευσμένος και έμπειρος «πρωτεργάτης» του Συνεταιρισμού Κινήματος, Αλέξανδρος Θ.Μπαλταντζής συλλαμβάνει την ιδέα ιδρύσεως της ΣΕΚΕ, αναζωπυρώνοντας έτσι το ενδιαφέρον για αγορά, μεταπώληση και εμπορία καπνών σε φύλλα επεξεργασμένα ή μη.

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, προσδίδοντας στην οργάνωση τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας, και διαβλέποντας τη σημασία της ίδρυσης μιας συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας, στηρίζει μαζί με τους Νίκο Χατζηγεωργίου καπνέμπορο και Γεώργιο Φλώρο, διευθυντή της Ένωσης, την δημιουργία Σιγαρετοβιομηχανίας με στρατηγικές κατευθύνσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η ίδρυση ανταγωνιστικής και βιώσιμης Καπνοβιομηχανίας, με δεδομένο τον υψηλό ανταγωνισμό από τις εν λειτουργία καπνοβιομηχανίες, απαιτούσε σημαντικά κεφάλαια, γι’ αυτό αρχικά η ΣΕΚΕ – προτού προβεί στη δημιουργία νέας καπνοβιομηχανίας – μίσθωσε την άλλοτε πρωτοπόρα καπνοβιομηχανία Ματσάγγου.

Τα αποτελέσματα εμπεριστατωμένων ερευνών, μετά από απόφαση της ΣΕΚΕ, και η προηγούμενη εμπειρία από τη διαχείριση της Καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου, διευκόλυναν την μετά το 1974 Διοίκηση της ΣΕΚΕ να πάρει τη μεγάλη απόφαση για την ίδρυση της ΣΕΚΑΠ, της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος.

Κύριος σκοπός της ίδρυσης της ΣΕΚΑΠ ήταν η στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων καπνοπαραγωγών απορροφώντας σε μόνιμη βάση τα καπνά τους με καλύτερες τιμές διαδραματίζοντας έτσι ένα ευρύτερο κοινωνικό ρόλο. Σύντομα όμως η ΣΕΚΑΠ εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής, διάθεσης και εμπορίας τσιγάρων και προϊόντων καπνού στην Ελληνική αλλά και Διεθνή αγορά.
Τον έλεγχο της ΣΕΚΑΠ εκτός από τους συνεταιριστές της Ξάνθης είχε και η Αγροτική Τράπεζα (συμμετείχε με ποσοστό 50,36%).

Τον Ιούλιο του 2013 η ΣΕΚΑΠ βγήκε στο σφυρί από την Αγροτική Τράπεζα. Στο διαγωνισμό που έγινε, αγοραστής αναδείχτηκε η εταιρεία Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ.

Μέσα από μία σειρά σημαντικών επενδύσεων ο νέος ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ , ο Ιβάν Σαββίδης κατάφερε να την θέσει σε κερδοφόρα τροχιά. Η εταιρεία προχώρησε σε εγκατάση νέου εξοπλισμού για την συσκευασία των τσιγάρων σε κασετίνες, σε εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής καπνού σε σακουλάκια ενώ σε συνεργασία με την εταιρία GD, που έχει τον κυρίαρχο ρόλο παραγωγής εξοπλισμού σε διεθνές επίπεδο, υλοποιήθηκε εκσυγχρονισμός γραμμής συσκευασίας μεγάλων πακέτων (23-25 τεμ. τσιγάρων).

Και ενώ όλα φαινόταν ότι είχαν μπει στο σωστό δρόμο για την καπνοβιομηχανία, ήρθε μία υπόθεση από το παρελθόν για να προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό της εταιρείας αλλά και τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Η ελληνική καπνοβιομηχανία βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω του προστίμου, ύψους 44 εκατ. ευρώ που της επεβλήθηκε για υπόθεση λαθρεμπορίας, πριν αυτή περάσει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.

Ειδικότερα το πρόστιμο αφορά υπόθεση του 2008, η οποία είχε προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να το «σβήσει», καταθέτοντας και ψηφίζοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή. Εντούτοις, η επίμαχη τροπολογία δεν είχε αναδρομική ισχύ, και έτσι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε το πρόστιμο,

Η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ προσέφυγε κατά του προστίμου και προ ημερών το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της καπνοβιομηχανίας.
Ωστόσο η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο και αναμένεται να συγκληθεί για να εξετάσει την υπόθεση περί τις αρχές Μαϊου.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν προχωρήσει η εξαγορά της από τον όμιλο Σαββίδη.
Γνωστοποιήθηκε δε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider