Την ίδρυση του Ομίλου Φίλων Φέτας "FETASOS" ανακοίνωσαν σημερα πρώην και νυν καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των ΤΕΙ, εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι και η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σκοπός είναι η υποστήριξη της προσπάθειας για την πλήρη κατοχύρωση και την αναγνώριση της μοναδικής ταυτότητας της φέτας ως ελληνικού Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) και 15 χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC).

«Εξαιτίας των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) και με 15 χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC) επιτρέπεται η χρήση τις ονομασίας φέτα από παραγωγούς και άλλων χωρών, που παράγουν απλά λευκό τυρί και ενδεχομένως να επικρατήσει σύγχυση σχετικά με το ποιο πραγματικά προϊόν είναι φέτα αλλά ενδεχομένως να υπάρχει και αδυναμία στους καταναλωτές να επιλέξουν την ελληνική φέτα».


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής ο όμιλος επιδιώκει να υπερασπιστούν οι έλληνες καταναλωτές αυτό το μοναδικό ελληνικό προϊόν. Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://fetasos.gr.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ονομασία «φέτα» δεν είναι κοινή ώστε να την χρησιμοποιεί ο οποιοσδήποτε, αλλά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ενός Ελληνικού παραδοσιακού τυριού, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παράγεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας από 100% πρόβειο γάλα ή και με μείγμα γίδινου έως 30%. Μόνο η χώρα μας δικαιούται να χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία, αλλά αυτό ισχύει μόνο σε ευρωπαϊκό και όχι σε διεθνές επίπεδο.