Από μια κλωστή κρέμεται η «Πεταλούδα»

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από μια κλωστή κρέμεται η «Πεταλούδα»

«Δύσκολες ώρες» περνά η ιστορική κλωστουφαντουργία Μουζάκης, η γνωστή σε όλους «Πεταλούδα», από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει εν λειτουργία στην Ελλάδα.

Η εταιρεία, για την οποία ο ιδρυτής της Ελευθέριος Μουζάκης, έχει βάλει ως απαράβατο όρο στους κληρονόμους του να μην την πουλήσουν, ετοιμάζεται μέσα στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε νέες μεγάλες μειώσεις μισθών των εργαζομένων.

Η Μουζάκης, τα τελευταία χρόνια, λόγω και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της κλωστουφαντουργία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, εμφανίζει σημαντικές ζημιές που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, η στασιμότητα στις δραστηριότητες της Μουζάκης αλλά και ο άερας ανανέωσης που δεν φύσηξε ποτέ... έχουν ως αποτέλεσμα εδώ και χρόνια η ιστορική κλωστουφαντουργία της χώρας να μένει στο παρασκήνιο.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το τι συμβαίνει στην «Πεταλούδα», υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της εταιρείας, χρειάζεται επειγόντως ανανέωση.

Την ανανέωση αυτή επιχείρησαν προσφάτως τα νεότερα μέλη της οικογένειας, αλλά φαίνεται, να βρήκαν τις πόρτες, κλειστές.

Στόχος τους, είναι η επάνοδος της βιομηχανίας σε τροχιά κερδοφορίας μέσω της επέκτασης σε νέες δραστηριότητες και αγορές σε συνεργασία με οίκους του εξωτερικού, κάτι που φαίνεται να «σκοντάφτει» πάνω στις αντιδράσεις των παλαιότερων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Όσον αφορά τους εργαζομένους, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο κλίμα δυσαρέσκειας, μετά και το νέο κύμα περικοπών που τους ανακοινώθηκε προσφάτως, κάτι, που όπως υποστηρίζουν δεν θα γινόταν, αν ζούσε σήμερα ο αείμνηστος πρόεδρος της κλωστουφαντουργίας.

Εκείνος είχε ως προτεραιότητα τους εργαζόμενους, καθώς φρόντιζε κάθε χρόνο από την από την προσωπική περιουσία του να χορηγείται μπόνους στο προσωπικό, ενώ είχε προβλέψει και πάγια χορηγία για τα παιδιά των εργαζομένων που σπουδάζουν και αριστεύουν.

Η διαθήκη του Μουζάκη

Ο Ελευθέριος Μουζάκης έφυγε από τη ζωή στις 28 Σεπτεμβρίου 2006, σε ηλικία 93 ετών, ενώ είχε προικοδοτήσει την επιχείρηση με άτοκο κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ για το ενδεχόμενο να χρειαστεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή να προκύψει έκτακτη ανάγκη.

Στην διαθήκη του ο ιδρυτής της κλωστουφαντουργίας μεταβίβασε το πακέτο μετοχών του στους κληρονόμους του, με τον απαράβατο όρο να μην πουληθεί η εταιρεία τουλάχιστον μέχρι και το 2022.

Ο ίδιος δεν ήθελε επ' ουδενί να σκεφτεί ότι η εταιρεία, που με πολύ κόπο έχτισε, θα περάσει στα χέρια τρίτων.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα.

Όταν τελείωσε το δημοτικό και γράφτηκε σε σχολαρχείο, κουβαλούσε νερό στους ώμους σε νταμιτζάνες στα βαπόρια σερβίριζε καφέδες στην Τρούμπα και πουλούσε γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, στραγάλια, καραμέλες, λεμόνια.

Είχε συλληφθεί να πουλάει ντομάτες χωρίς άδεια. «Τις πούλαγα για να ζήσω, σπουδάζω και ο πατέρας μου δεν έχει λεφτά να ζήσουμε» είχε προλάβει να πει στο δικαστήριο. Γλίτωσε τα χειρότερα με ένα πρόστιμο 25 δραχμών της εποχής, που θα έπρεπε να πληρώσει όταν ενηλικιωνόταν.

«Θεωρώ τον εαυτό μου περήφανο που αξιώθηκα να κάνω το καθήκον μου στην πολιτεία» θα έλεγε πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι ο Ελευθέριος Μουζάκης ήταν ο ειλικρινέστερος έλληνας φορολογούμενος μεταξύ όλων των επιχειρηματιών. Δήλωνε και πλήρωνε περισσότερα από όλους τους γνωστούς βιομηχάνους της εποχής.

Το 1931 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως υπάλληλος σε εταιρεία εισαγωγών, για να αναλάβει διευθυντής του εργοστασίου κλωστών «3 Αστέρες».

Το 1944 ίδρυσε μία μικρή επιχείρηση, την «Κλωσταί Πεταλούδας - Μουζάκης», που σύντομα διακρίθηκε για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της και το 1949 απέκτησε το πρώτο της εργοστάσιο στην Ηλιούπολη.

Η «Πεταλούδα» κυκλοφόρησε πρώτη φορά κουβαρίστρα το 1950, ένα προϊόν που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Το 1951 θα αποτελέσει χρονιά σταθμό για την «Πεταλούδα», καθώς αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των γαλλικών προϊόντων υψηλής ποιότητας «DMC», ενώ λίγα χρόνια αργότερα εξαγοράζει τις «Κλωστές Κιθάρα», τον τότε μεγάλο ανταγωνιστή της.

Το 1957 μαζί με την “Κλωσταί Κιθάρας”, συγκροτεί την «Κλωστοβιομηχανίαι A.E.», στην οποία περιέρχονται οι εν τω μεταξύ εξαγορασθείσες εταιρείες και τα σήματά τους. Απέκτησε έτσι το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αγοράς σε κλωστές ραφής και κεντήματος.

Μερικά χρόνια αργότερα αποδέχθηκε πρόταση τού άλλοτε «φοβερού ανταγωνιστή» του διανοούμενου επιχειρηματία και προέδρου του ΕΒΕΑ επί σειράν ετών Χρήστου Πανάγου και εξαγόρασε και τη δική του κλωστική μονάδα κεντήματος.

Το 1968 ίδρυσε την εταιρεία «Ελ. Μουζάκης ΑΕ», η οποία εγκαινίασε τη λειτουργία του πρώτου κλωστηρίου της το 1970.

Η είσοδος της στο Χρηματιστήριο, έγινε το 1991, ενώ εκείνη τη χρονιά η Πεταλούδα υπέγραψε συμβόλαιο με την MADEIRA - Γερμανίας για την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων της στην Ελλάδα.

Στα σημαντικά επιχειρηματικά βήματα της εταιρείας συγκαταλέγεται η απόκτηση του 50% της «Ηλιος» και η απόκτηση του 60% της εταιρείας «Robert Matra».

Σήμερα τα ηνία της Πεταλούδας έχουν περάσει στη σύζυγο του ιδρυτή, Ελευθερία Μουζάκη η οποία κατέχει την θέση του αντιπροέδρου στον Όμιλο, στον ανιψιό του Νικόλαο Σαράφη και σε άλλα μέλη της οικογενείας που καλούνται να καλύψουν το κενό του, φροντίζοντας για την επιβίωση της τελευταία μεγάλης εναπομείνασας βιομηχανίας της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider