Capital controls και καύσιμα φρέναραν τις εξαγωγές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital controls και καύσιμα φρέναραν τις εξαγωγές

Με απώλειες άνω του 5% αναμένεται να κλείσει η χρονιά καθώς τα capital controls και οι τιμές των καυσίμων ακύρωσαν το ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας που σημειώθηκε την χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τους Έλληνες εξαγωγείς.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για το 11μηνο της περυσινής χρονιάς προκύπτει μείωση της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,5% στα 23,6 δισ. ευρώ έναντι 25,03 δισ. ευρώ του 11μήνου του 2014. Ωστόσο, θετικό είναι ότι παρά τη νέα μείωση και του Νοεμβρίου, διατηρούνται οι ανοδικοί ρυθμοί αύξησης σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας (εκτός των πετρελαιοειδών), με αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 να καταγράφεται αύξηση της τάξης του 8,4%, ή 1,29 δισ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

Ειδικότερα, στους 11 πρώτους μήνες του 2015 εξήχθησαν (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) από την Ελλάδα προϊόντα αξίας 16,66 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα στα χρόνια του ευρώ.

«Η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να αποτελέσει τη βάση για την ανάκαμψη της χώρας. Το καράβι της Ελλάδας θα πρέπει άμεσα να λύσει τους κάβους που το κρατάνε σε λιμνάζοντα νερά ύφεσης και να πλεύσει προς τις διεθνείς αγορές, με σχέδιο, σαφή πορεία και στόχευση, ανακτώντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των ανθρώπων αυτής της χώρας, αλλά και στα μάτια της διεθνούς κοινότητα» λέει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Έλληνες εξαγωγείς προσδοκούν στη σταθεροποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας και στην αντιμετώπιση του ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας ώστε το 2016 να αποτελέσει έτος πραγμάτωσης ενός ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας, που θα έχει σωρευτικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία».

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προβλέπει για το 2016 περιορισμένη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στα επίπεδα του 1,2%, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των ρυθμών της περιορισμένης έστω ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Πάντως οι ανισορροπίες που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο εισαγωγικό εμπόριο αποτυπώνονται ξεκάθαρα και στα στοιχεία των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, το «ξεμπλοκάρισμα» συναλλαγών του τριμήνου Ιούλιου-Σεπτεμβρίου 2015 προκάλεσε αύξηση εισαγωγών τον Οκτώβριο, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια και τον Νοέμβριο. Τον περασμένο Νοέμβριο οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,6%, στα 3,6 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ του Νοεμβρίου του 2014. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8% (ή κατά 49,3 εκατ. ευρώ).

Στο διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2014, οι συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 9,4%, στα 39,8 δισ. ευρώ από 44 δισ. ευρώ της ίδιας περιόδου του 2014. Ωστόσο, η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τα πετρελαιοειδή, καθώς αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση εισαγωγών κατά 1,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider