ΕΕ: Στα 500 εκατ. το κόστος για τα αθλητικά «μαϊμούδες»

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Στα 500 εκατ. το κόστος για τα αθλητικά «μαϊμούδες»

Μπάλες ποδοσφαίρου, ρακέτες του τένις, αθλητικά κράνη, ρόπαλα του μπέιζμπολ, ο εξοπλισμός του σκι και της γυμναστικής, καθώς και τα skateboards, βρίσκονται στο στόχαστρο μια παράνομης βιομηχανίας που ανθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι 500 εκατ. ευρώ να χάνονται σε ετήσια βάση από τις νόμιμες επιχειρήσεις που παράγουν τα είδη αυτά εξαιτίας των προϊόντων «μαϊμού».

Χαμένες θέσεις εργασίας

Μελέτη του Γραφείου Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς δείχνει ότι οι πωλήσεις που χάνονται λόγω της παραποίησης-απομίμησης του σπορ εξοπλισμού, χωρίς σε αυτόν να συμπεριλαμβάνονται τα αθλητικά είδη ένδυσης, αντιστοιχούν σε 6,5% όλων των πωλήσεων σε αυτόν τον τομέα σε 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στο να χαθούν ήδη 2.800 θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό σε ολόκληρη την ΕΕ, αφού οι κατασκευαστές πωλούν λιγότερο και ως εκ τούτου απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους.

Κάθε χρόνο, επιπλέον 360 εκατ. ευρώ χάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ και λόγω των έμμεσων επιπτώσεων που απορρέουν από την απομίμηση των αθλητικών ειδών. Αιτία το γεγονός ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες αγοράζουν λιγότερα υλικά και υπηρεσίες από τους προμηθευτές τους, προκαλώντας γι αυτό το λόγο αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς.

Αιμορραγούν τα δημόσια έσοδα στην ΕΕ

Η μελέτη που κυκλοφόρησε ο ΟΗΙΜ (Office For Harmonization in The Internal Market) μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Παραβάσεις των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας δείχνει επίσης ότι μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως και από τα έσοδα των κρατών σε όλη την ΕΕ δεδομένου ότι οι παραγωγοί και οι πωλητές των προϊόντων απομίμησης δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και ΦΠΑ.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΗΙΜ António Campinos, «κάθε μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την ΕΕ παίζουν και απολαμβάνουν την άθληση και τα σπορ. Ωστόσο, πολύ λίγοι από αυτούς γνωρίζουν την οικονομική ζημιά που υπέστησαν από παραποιημένο αθλητικό εξοπλισμό στα δικά τους κράτη-μέλη, καθώς και σε ολόκληρη την ΕΕ».Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς και τα θέματα ασφάλειας για τους καταναλωτές από την χρήση τέτοιων προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης.

Η εικόνα στην αγορά

Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο:ο παραποιημένος αθλητικός εξοπλισμός, όπως οι μπάλες, οι μπάλες του γκολφ, τα αθλητικά κράνη, οι ρακέτες του τένις, ο εξοπλισμός γυμναστικής και τα skateboards, κοστίζουν στη χώρα 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Στη Γαλλία, η οποία παράγει το 15% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής αγαθών για τα σπορ (800 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως, τα έσοδα που χάνονται φτάνουν τα 82 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Ενώ και στην Γερμανία που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός των αθλητικών ειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ (1 δις ευρώ ετησίως), οι απώλειες των εσόδων αγγίζουν τα 44 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Αντίστοιχα στην Ισπανία χάνονται 76 εκατομμύρια ευρώ λόγω της αντιγραφής και στην Ιταλία που είναι ο πρωτογενής παραγωγός αθλητικών ειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ) οι απώλειες αγγίζουν τα 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider