Στον αέρα η εξαγορά της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον αέρα η εξαγορά της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης

«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί». Αυτό επισημαίνουν στελέχη της αγοράς αναφερόμενα στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης.

Μάλιστα σπεύδουν να τονίσουν με νόημα: «όσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο η κατάσταση της αλυσίδας επιδεινώνεται δραματικά».

Αν και οι αισιόδοξοι μόνο, βλέπουν διάσωση της Μαρινόπουλος... στο βάθος του τούνελ, σε κυβερνητικό επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα ορισμένες συσκέψεις για το θέμα της αλυσίδας.

Εκεί, τέθηκαν τόσο το θέμα των επιπτώσεων που θα προκαλέσει στην αγορά ενδεχόμενο κανόνι της Μαρινόπουλος, όσο και η εκπόνηση ενός σχεδίου βιωσιμότητας της αλυσίδας σε σχέση και με τις τράπεζες.

Επί τάπητος τέθηκε το θέμα των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η κάλυψη του ανοίγματος των 500 εκατ. ευρώ που υπάρχει προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος.

Οι προμηθευτές πάντως της Μαρινόπουλος, φέρονται αντίθετοι στο σχέδιο διάσωσης που κατέθεσε η εταιρεία στο Πρωτοδικείο (άρθρο 99) καθώς αρνούνται την αποπληρωμή τους σε βάθος 15ετίας και λένε «ναι» σε κούρεμα οφειλών.

Διαφορετική στάση πάντως κρατούν οι πολυεθνικοί όμιλοι στους οποίους οφείλονται μεγάλα ποσά και το εγχώριο μάνατζμεντ των θυγατρικών αδυνατεί να συμφωνήσει με το - πλέον πιθανό - ενδεχόμενο του «κουρέματος» των οφειλών καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι μία απόφαση που παίρνεται σε επίπεδο μητρικής.

Πάντως εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα στα καταστήματα της αλυσίδας, αφού οι προμηθευτές οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, αρνούνται να συνεχίζουν να εφοδιάζουν με τα προϊόντα τους τα ράφια της αλυσίδας.

Να σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η αλυσίδα βρίσκεται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου – οπότε και θα εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται οι διαδικασίες κατασχέσεων από τους πιστωτές του ομίλου. Το δικαστήριο διατάσσει τη μη μεταβολή κάθε οικονομικού στοιχείου των επιχειρήσεων του ομίλου, παγώνοντας παράλληλα και κάθε διάθεση ακινήτου του αλλά και εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider