«Ζεσταίνεται» η αγορά - Στη «μάχη» μπαίνουν και τα πολυκαταστήματα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζεσταίνεται» η αγορά - Στη «μάχη» μπαίνουν και τα πολυκαταστήματα
Μετά τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε o Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, τα πολυκαταστήματα ανεβάζουν ρολά.

Μετά την «αναγνωριστική» πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων, η εικόνα της δεύτερης μέρας ήταν καλύτερη από πλευράς αγοραστικής κίνησης στους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας ενώ οι επαγγελματίες ελπίζουν, ότι όσο πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο θα αυξάνεται περισσότερο.

Παράλληλα μετά τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες o Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως shops in a shop, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε περιοχές πολύ αυξημένου επιδημιολογικά κινδύνου, τα πολυκαταστήματα ανεβάζουν ρολά. Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο, εξαιρούνται της απαγόρευσης και μπορούν ανοίξουν με click away και click inside, οι επιχειρήσεις οι οποίες, όπως επισημαίνεται, «λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους».

Έτσι και το πολυκατάστημα Νοtos, στο οποίο τη Δευτέρα επιβλήθηκε πρόστιμο 8.000 ευρώ από τα ελεγκτικά όργανα καθώς είχε κριθεί ότι κακώς άνοιξε, επαναλειτουργεί από σήμερα, με την εταιρεία να έχει ήδη καταθέσει και ένσταση για το πρόστιμο, το οποίο όπως φαίνεται θα ακυρωθεί. Από χθες το βράδυ, τέθηκε μάλιστα ξανά σε λειτουργία και η online πλατφόρμα της εταιρείας ώστε οι καταναλωτές να κλείσουν τα ραντεβού τους.

Ρολά θα ανεβάσει και το Αttica στo City Link, μόνο όμως στον ισόγειο χώρο που βρίσκεται το τμήμα των καλλυντικών καθώς και κάποια αξεσουάρ, με τους καταναλωτές που επικοινωνούν με το κατάστημα να ενημερώνονται ότι θα μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού τους και μέσω της πλατφόρμας που θα ενεργοποιηθεί από σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξαρτήτως των τ.μ της επιχείρησης, το ανώτατο όριο των πελατών που μπορούν να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα είναι τα 20 άτομα.

«Η αγορά πρέπει να παραμείνει ανοιχτή»

Η τήρηση των μέτρων ώστε να μην χρειαστεί να κλείσει ξανά η αγορά αποτελεί στοίχημα για τον εμπορικό κόσμο. Στη διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας τόνισε ότι «η αγορά πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και κάθε μέρα να γίνονται βήματα με ασφάλεια για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι εφικτό να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας από επιχειρηματίες και καταναλωτές και να συνεχίζει να λειτουργεί το λιανεμπόριο. Οι έμποροι έχουμε τη δυνατότητα και τη θέληση να περιφρουρούμε τη δημόσια υγεία στην καθημερινή μας επαφή με τους καταναλωτές. Το άνοιγμα είναι φυσικά μία θετική νέα αρχή αλλά και ένα νέο στοίχημα, ότι θα κρατήσουμε ανοιχτή την αγορά, το οποίο αυτή τη φορά πρέπει να κερδίσουμε».

Στην ίδια εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε για μια «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης» ανάμεσα στην πολιτεία, τους επαγγελματικούς φορείς και τους πολίτες. «Όσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει» τόνισε.

Την ίδια στιγμή πάντως οι αντιδράσεις των εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη για την αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους συνεχίζονται ενώ και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε λόγο για «δυσεξήγητο stop στο άνοιγμα την τελευταία στιγμή» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο που θα πρέπει να μην επαναληφθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider