Πώς λειτουργούν από σήμερα τα σούπερ μάρκετ – Η ανησυχία για ουρές λόγω των μέτρων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς λειτουργούν από σήμερα τα σούπερ μάρκετ – Η ανησυχία για ουρές λόγω των μέτρων

Αλλαγές στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ φέρνουν τα νέα αυστηρά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα στην Αττική. Από την πλευρά του το ΙΕΛΚΑ εκφράζει την ανησυχία ότι με τους περιορισμούς που ισχύουν στον αριθμό των πελατών ανά τμ. καθώς και με το μειωμένο ωράριο λειτουργίας το Σάββατο, θα δημιουργηθούν προβλήματα και ουρές έξω από τα καταστήματα.

Αναλυτικά, το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ τις καθημερινές είναι από τις 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. καθώς στις 6 τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Τις Κυριακές τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών έως τις 5:30 μ.μ.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων είναι ένα άτομο ανά 25 τ.μ. ενώ οι πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.

Τέλος στα σούπερ μάρκετ συνεχίζει να υπάρχει η απαγόρευση πώλησης προϊόντων εκτός των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως παιχνίδια, ενδύματα, υποδήματα, κτλ. των οποίων η πώληση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή με click away.

Ωστόσο τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ και ιδιαίτερα το ωράριο που ισχύει το Σάββατο, την ημέρα με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση, αυξάνουν τον προβληματισμό ότι θα δημιουργηθούν ουρές έξω από τα καταστήματα, κάτι που παρατηρήθηκε και το προηγούμενο Σάββατο, που επίσης τα σούπερ μάρκετ έκλεισαν στις 5 το απόγευμα.

Άλλωστε οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα σούπερ μάρκετ ήταν και ο λόγος για τον οποίο επανεξετάστηκε από την κυβέρνηση το θέμα των λαϊκών αγορών και αποφασίστηκε τελικά να συνεχίσουν να λειτουργούν προκειμένου να απορροφήσουν ένα μέρος των αγορές των καταναλωτών για τρόφιμα.

Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Bespot την Παρασκευή 7/2 και το Σάββατο 8/2, καταγράφηκαν ουρές έως 5 ατόμων στην πλειονότητα των καταστημάτων μεσαίου τύπου. Οι ουρές ξεπέρασαν σε αρκετές περιπτώσεις τα 15 άτομα, ενώ καταγράφηκε το φαινόμενο οι καταναλωτές να φεύγουν τελικά κατά την αναμονή εισόδου τους στο κατάστημα, σε αντίστοιχα επίπεδα με εκείνα του πρώτου lockdown.

Παράλληλα με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΙΕΛΚΑ, σημειώνει ότι η πρώτη ΚΥΑ της 16ης Ιανουαρίου, η οποία είχε ως στόχο το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου ύστερα από μήνες, εφαρμόζει πολύ πιο αυστηρά μέτρα συγκρινόμενη με το τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, από 1 άτομο ανά 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι την Κυριακή 17/1, από τη Δευτέρα 18/1 έγινε 1 άτομο ανά 25 τ.μ., με τον ίδιο περιορισμό να ισχύει και σήμερα. Αυτή η αλλαγή στην περίπτωση των καταστημάτων τροφίμων, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ δημιουργεί σημαντικό περιορισμό στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού κατά 60%.

Όσον αφορά στο ωράριο το ΙΕΛΚΑ υπολόγιζε ότι εφόσον το ωράριο μειωνόταν έως τις 5 το απόγευμα τις καθημερινές όπως ισχύει το Σάββατο θα δημιουργούσε νέο σημαντικό περιορισμό στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού κατά 25% (από 12 ώρες σε 9 ώρες) και αθροιστικά μια μείωση της τάξης του 70% στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού στα σουπερμάρκετ. Ωστόσο σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το ωράριο των σούπερ μάρκετ το Σάββατο λειτουργούν μέχρι τις 5.30 το απόγευμα και τις καθημερινές μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Σημειώνεται τέλος ότι εκτός από τα σούπερ μάρκετ, ανοιχτά παραμένουν και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, Pet Shops, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου, καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας και καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού, καθαριστήρια, πρατήρια Υγρών Καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργεία οχημάτων, όπως και τα περίπτερα.

Διαβάστε επίσης:

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά στην Αττική

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider