Στο τραπέζι η επαναφορά του click away - Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τραπέζι η επαναφορά του click away - Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική χτύπησαν «καμπανάκι» στους ειδικούς, με την Επιτροπή που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης να εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» περιοχή.

Αναφορικά με τη λειτουργία του λιανεμπορίου το ενδεχόμενο της επαναφοράς του click away όπως ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και πιθανότατα της εφαρμογής του click inside σε ένδυση και υπόδηση, είναι πλέον ορατό με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται την Παρασκευή μετά και τη νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.

Η αγορά που εδώ και περίπου 10 ημέρες είναι ανοιχτή, έχει πάρει «ανάσα» από την προσέλευση των καταναλωτών και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω των χειμερινών εκπτώσεων, ωστόσο η αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται εκτός των καταστημάτων, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας προβλημάτισαν τους ειδικούς.

«Το λιανεμπόριο δεν ανοιγοκλείνει από τα τηλεπαράθυρα»

Από την πλευρά τους οι έμποροι παρακολουθούν με αγωνία της εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας ότι ένα τρίτο lockodown στο λιανεμπόριο θα είναι καταστροφικό.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με αφορμή την έντονη φημολογία περί νέου περιορισμού της λειτουργίας των καταστημάτων, απέστειλε το πρωί της Πέμπτης επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη τονίζοντας ότι «το λιανεμπόριο δεν ανοιγοκλείνει από τα τηλεπαράθυρα».

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε περιορισμό λειτουργίας της αγοράς, αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της ισότιμα και στους υπόλοιπους κλάδους, αυστηροποιώντας και ελέγχοντας περισσότερο όλους τους λόγους μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, με αυστηρότερο χρονικό ή γεωγραφικό κριτήριο».

Ο κ. Καφούνης επισημαίνει ότι «το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, ο κλάδος που αποτελείται από χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ο οποίος συντηρεί εκατομμύρια οικογένειες και έχει επιδείξει απόλυτη υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Άλλωστε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εσείς έχετε σημειώσει ότι το λιανεμπόριο είναι ο ασφαλέστερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας».

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε ειδικούς επιστήμονες και μη, να ανακοινώνουν από τα τηλεπαράθυρα τρόπους λειτουργίας των καταστημάτων μας, οδηγώντας την εμπορική κοινότητα σε νευρική κρίση. Οι υγειονομικοί, τη γνώμη των οποίων σεβόμαστε απόλυτα, προτείνουν υγειονομικά πρωτόκολλα, οι έμποροι προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για τη λειτουργία της αγοράς και εσείς, η κυβέρνηση, αποφασίζετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΑ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς, ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του σε περίπτωση που επιβληθεί ένα νέο lockdown στην αγορά. Παράλληλα, 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές τους που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, έστω και εάν έχουν ενταχθεί σε πολυεπίπεδα μέτρα στήριξης.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος λουκέτου για 1 στα 2 καταστήματα της Αθήνας σε περίπτωση τρίτου lockdown

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider