«Ζεσταίνεται» η αγορά - Aυξημένη κίνηση και ουρές έξω από καταστήματα (pics)

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζεσταίνεται» η αγορά - Aυξημένη κίνηση και ουρές έξω από καταστήματα (pics)

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες στην πρεμιέρα του λιανεμπορίου, η αγορά όσο περνάει η ώρα «ζεσταίνεται», με τους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματα που ανέβασαν ρολά έπειτα από 2,5 μήνες.

Οι πρώτες ουρές έξω από τις μεγάλες αλυσίδες ένδυσης στην Ερμού άρχισαν να σχηματίζονται μετά τις 11 το πρωί λόγω και των περιορισμών οι οποίοι ισχύουν για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα. Οι πρώτες εικόνες που δημοσιεύουν τα φωτογραφικά πρακτορεία δείχνουν πάντως ότι οι πολίτες κατά την αναμονή έξω από τα καταστήματα φορούν μάσκες και έχουν αποστάσεις μεταξύ τους. Οι περισσότεροι καταναλωτές την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας της αγοράς φαίνεται ότι δείχνουν προτίμηση στις αγορές σε ρούχα και παπούτσια. Η παρουσία της αστυνομίας πάντως, ιδιαίτερα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους είναι έντονη, για την αποφυγή εικόνων συνωστισμού εντός και εκτός των καταστημάτων ενώ σε ελέγχους προχωρούν και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας και Εμπορίου του Καταναλωτή.

«Θέλουμε να παροτρύνουμε τους καταναλωτές να επιλέξουν για τις αγορές τους καταστήματα που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους, ώστε να μην υπάρξει αυξημένη κινητικότητα λόγω των μετακινήσεων» τονίζει στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Νωρίτερα ο κ. Καφούνης μαζί με το υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, και τον  αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση επισκέφθηκαν την αγορά της Ερμού.

insider

Τα περισσότερα καταστήματα επέλεξαν να ανοίξουν στις 10 το πρωί, παρά το γεγονός ότι το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας ξεκινά στις 7. Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις που φτάνουν ακόμη και το 70%, προκειμένου να προσελκύσουν τους πελάτες αλλά και να «ξεστοκάρουν» τον μεγάλο όγκο εμπορευμάτων που παραμένουν αδιάθετα όλο προηγούμενο διάστημα.

Οι έμποροι ελπίζουν κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων να έχουν έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ δηλαδή το 50% του περσινού τους τζίρου. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η περίοδος αυτή αποτελεί την ύστατη ελπίδα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τονίζουν την ανάγκη τα μέτρα να τηρηθούν τόσο από τους καταστηματάρχες όσο και από τους καταναλωτές ώστε το λιανεμπόριο να μην κλείσει ξανά.

insider

 

«Τεστ» το άνοιγμα της αγοράς

Η επαναλειτουργία της αγοράς άλλωστε αποτελεί τόσο την κυβέρνηση όσο και για τους λοιμωξιολόγους ένα μεγάλο «τεστ» και αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τα επόμενα βήματα για ενδεχόμενη περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι τα μέτρα να τηρηθούν και να μην ανατραπεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του εμπορίου ως «τεστ» για το «αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα». «Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ρολά ανέβασαν επίσης και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και διαιτολογικές υπηρεσίες, τα οποία δέχονται τους πελάτες μόνο έπειτα από ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση των καταναλωτών γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2, ενώ στη συνέχεια έχουν στη διάθεση τους 2 ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν της αγορές τους. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. ενώ για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως). Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων , εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων, είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Προβλέπεται ακόμη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία. Εξαίρεση αποτελούν οι επιδημιολογικά «κόκκινες» περιοχές όπου τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με click away ενώ τα κομμωτήρια παραμένουν κλειστά.

Φωτογραφίες: eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Ύστατη ελπίδα των εμπόρων οι χειμερινές εκπτώσεις – Τι θα γίνει από Δευτέρα στο λιανεμπόριο

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider