Όλο και περισσότερες αλυσίδες ανοίγουν καταστήματα για ...επαγγελματίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλο και περισσότερες αλυσίδες ανοίγουν καταστήματα για ...επαγγελματίες

Μεγαλώνει το τελευταίο διάστημα η λίστα με τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου που αποφασίζουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους για να πωλούν χονδρική σε καταναλωτές που διατηρούν επαγγελματικό ΑΦΜ. Εκμεταλλευόμενοι το «παράθυρο» που άνοιξε η τελευταία ΚΥΑ, οι μεγάλοι των ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και οι διεθνείς όμιλοι έχουν ήδη ανοίξει ή δρομολογούν να ανοίξουν μέρος των καταστημάτων τους, διαθέτοντας σε επαγγελματίες όσα από τα προϊόντα τους δεν ανήκουν σε ΚΑΔ που βρίσκονται σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων κατά του COVID 19.

Συγκεκριμένα ήδη έχουν ανοίξει 12 καταστήματα του Πλαισίου σε κομβικά σημεία (Πέτρου Ράλλη, Αγία Παρασκευή, Μεταμόρφωση, Σύνταγμα, Πειραιά, Αργυρούπολη, καθώς και καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Χανιά Πάτρα και Λάρισα.

Πάνω από 35 καταστήματα ανοίγει και η PMM, συγκεκριμένα 35 καταστήματα Public και 2 καταστήματα Media Markt.

Το άνοιγμα 80 καταστημάτων δρομολογεί για αύριο Πέμπτη και η αλυσίδα Κωτσόβολος. Τα καταστήματα θα είναι ανοχτά αποκλειστικά για επαγγελματίες και δεν θα παρέχουν υπηρεσίες service.

Να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ των αλυσίδων που έσπευσαν πρώτες να ανοίξουν τις πόρτες των καταστημάτων τους για επαγγελματίες – πελάτες ήταν τα Praktiker, τα οποία διατηρούν ανοιχτά όλα τα καταστήματα του δικτύου τους για επαγγελματίες καθώς και τα B2B centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης ανοιχτά καταστήματα έχουν και οι αλυσίδες Leroy Merlin και ΙΚΕΑ το κατάστημα της Λ. Κηφισού.

Ωστόσο υπήρξαν και αλυσίδες που κατά την διάρκεια του 2ου lockdown συνεχίσανε να εξυπηρετούμε συνεχώς τους επαγγελματίες πελάτες τους από την 1η στιγμή, όπως η ΚΑΥΚΑΣ, δεδομένου ότι όλα τα υλικά που εμπορεύονται θεωρούνται κρίσιμα για την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και κρίσιμων εγκαταστάσεων όπως νοσοκομείων, βιομηχανιών φαρμάκων κ.ο.κ.. Στην περίπτωση της ΚΑΥΚΑΣ μάλιστα ελήφθη υπόψη και η κατάρρευση των εταιρειών logistics / courier και η εταιρεία επιστράτευσε τα δικά της οχήματα για τις παραδόσεις των παραγγελιών τόσο του δικτύου τους όσο και του Eshop τους.

Τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι προσβάσιμα μόνο για χονδρική πώληση και οι καταναλωτές οφείλουν να πιστοποιούν , μέσω επίσημων εγγράφων την επαγγελματική τους ιδιότητα. Επιπλέον θα πρέπει να εισέρχονται στα καταστήματα κατά μόνας (χωρίς συνοδεία δεύτερου ανθρώπου), και να τηρούν όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις (χρήση μάσκας και αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ τους). Τέλος οι πωλήσεις θα επιτρέπονται μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης. Σύμφωνα δε με τις οδηγίες της τελευταίας ΚΥΑ, η οποία εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 28 Νοεμβρίου, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εξακριβώνουν το επαγγελματικό ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η επαγγελματική ιδιότητα. Βάσει αυτού, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας - χωρίς να είναι απαραιτήτως τεχνίτης- μπορεί να προμηθευτεί ανάλογα προϊόντα. Αναπάντητο παραμένει μέχρι στιγμής το αν η απελευθέρωση της πώλησης εποχιακών ειδών από εξειδικευμένα καταστήματα αλλά και από σούπερ μάρκετ, θα επιτραπεί και για όσες από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις τα περιλαμβάνουν στο προϊοντικό τους μείγμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider