Κρίσιμος Δεκέμβριος για το λιανεμπόριο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμος Δεκέμβριος για το λιανεμπόριο
Το ενδεχόμενο απώλειας του χριστουγεννιάτικου τζίρου θεωρείται καταστροφή για τους εμπόρους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακόμα πότε θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους.

Καθοριστικός για τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται ο Δεκέμβριος, ένας μήνας που λόγω των Χριστουγεννιάτικων αγορών θεωρείται ούτως ή άλλως κρίσιμος για το λιανεμπόριο.

Με την ημερομηνία επαναλειτουργίας της αγοράς να είναι ακόμα άγνωστη, οι επιχειρήσεις μετρούν ήδη 8 μήνες με συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της πανδημίας, τρεις εβδομάδες του Νοεμβρίου με μηδενικό τζίρο καθώς και τις πρώτες 7 τουλάχιστον μέρες του Δεκεμβρίου ήδη «χαμένες» αφού έως τότε θα παραμένουν κλειστά εξαιτίας της παράτασης του lockdown. Στις απώλειες τους, οι έμποροι συνυπολογίζουν και τη Black Friday, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε μόνο μέσω ηλεκτρονικών αγορών και με μόλις το 17% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να διαθέτουν eshop.

Καταστροφή η απώλεια του χριστουγεννιάτικου τζίρου

Για τους εμπόρους, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μια ενδεχόμενη απώλεια του εορταστικού τζίρου θεωρείται καταστροφική. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο insider.gr, o πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, σημείωνε:

«Μετά το πρώτο lockdown η αγορά επανήλθε σε ένα επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από αυτό του τέλους του Φεβρουαρίου 2020, και σε αυτό παρέμεινε, με μικρές διακυμάνσεις ως και τον Οκτώβριο. Οι προσδοκίες των εμπόρων, όπως καταγράφηκαν από το ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ, ήδη από το τέλος Αυγούστου ήταν απογοητευτικές, αφού η εκτίμηση των συναδέλφων για ετήσια μείωση τζίρου έφθανε το 50%. Εξέφραζαν μάλιστα την άποψη ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι χειρότερο.

Μετά από ένα δεύτερο lockdown, με «χαμένες» τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και τον τζίρο της Black Friday περιορισμένο στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, θα έχουμε νέα επιδείνωση της κατάστασης. Ο Δεκέμβριος είναι πάντα ένας καθοριστικός μήνας, οπότε «ταμείο» θα κάνουμε στο τέλος του χρόνου με την ελπίδα να έχουμε ως τότε θετικές ανατροπές».

Οι έμποροι επισημαίνουν ότι τα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τονίζοντας ότι όπως έχει αναγνωρίσει και ίδια η κυβέρνηση, δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας.

«Έχουμε ζητήσει να λειτουργήσουμε άμεσα, με αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις ώστε να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε καθώς ένα τρίτο lockdown για αρκετές επιχειρήσεις θα είναι και το οριστικό. Το λιανεμπόριο όπως έχει αναγνωρίσει και η ίδια η κυβέρνηση είναι ο ασφαλέστερος κλάδος» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. Τονίζει παράλληλα ότι «κάθε μέρα από τον Δεκέμβριο είναι κρίσιμη για την αγορά».

Μεγάλο πλήγμα για εποχιακά καταστήματα και παιχνίδια

Από τους κλάδους που πλήττονται ακόμη περισσότερο ενόψει Χριστουγέννων λόγω του lockdown, είναι τα εποχιακά καταστήματα αλλά και τα καταστήματα παιχνιδιών που περιμένουν τις γιορτές για να τονωθεί η αγοραστική κίνηση και ο τζίρος τους.

Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης εξεταζόταν το ενδεχόμενο ορισμένοι κλάδοι όπως οι παραπάνω, να προηγηθούν όσον αφορά στην επαναλειτουργία τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα.

Στον κλάδο των παιχνιδιών, τη συγκεκριμένη περίοδο γίνεται το 50- 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, ήδη ο κλάδος μετρά ζημιές από τον Νοέμβριο κατά τον οποίο, υπό άλλες συνθήκες, τα καταστήματα θα είχαν αρχίσει να «κινούνται» σε ρυθμούς Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη μέσα στο 2020 οι επαγγελματίες μετρούσαν ένα «χαμένο» Πάσχα που λόγω της πανδημίας η βουτιά στον τζίρο είχε φτάσει έως και το 90%. Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει παράλληλα ότι οι υπηρεσίες κούριερ με τις οποίες αυτή τη στιγμή, παραδίδονται οι παραγγελίες παιχνιδιών μπορούν να καλύψουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξεως του 5% με 10% και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναληφθεί αυτό που συνέβη το Πάσχα, όταν τα δώρα για τα παιδιά έφτασαν μετά τις γιορτές.

Διαβάστε επίσης:

«Δύσκολο να εφαρμοστεί το click away στο λιανεμπόριο»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider