Ρεκόρ όλων των εποχών με αύξηση 47% στις εξαγωγές ελληνικών κερασιών

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ όλων των εποχών με αύξηση 47% στις εξαγωγές ελληνικών κερασιών
Περιζήτητα στο εξωτερικό τα ελληνικά φρούτα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψαν οι εξαγωγές ελληνικών κερασιών καθώς αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, για την εβδομάδα που τελείωσε στις 7 Αυγούστου, οι εξαγωγές κερασιών οι οποίες έχουν ουσιαστικά τελειώσει, ανήλθαν σε 38.892 τόνους έναντι 26.463 τόνων πέρσι, με τις τιμές αυξημένες.

Ο κλάδος άλλωστε καταγράφει το 2020 γενικότερη άνοδο όσον αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς όπως είχε επισημάνει στο insider.gr o ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο στην αναζητούσαν τροφές, πλούσιες σε με βιταμίνη C προκειμένου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ποιότητα των ελληνικών φρούτων έφερε την αύξηση στη ζήτηση και την εκτόξευση των εξαγωγών.

Αξίζει να επισημανθεί, η μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές σε ακτινίδια που καταγράφηκε το 2020, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις 5 κορυφαίες χώρες όσον αφορά στην παραγωγή και να κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως μετά την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία, στις εξαγωγές ακτινιδίων.

Αναλυτικά στα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εξαγωγές σε ροδάκινα γύρισαν σε θετικό πρόσημο κατά 1,5% σε σχέση με πέρσι, ενώ ζήτηση παρουσιάζουν και τα νεκταρίνια.

Ρεκόρ κατέγραψαν και οι εξαγωγές των καρπουζιών οι οποίες συνεχίζονται με θετικούς ρυθμούς ,αυξημένες κατά 14,2% σε 193.901 τόνους, έναντι 169.743 τόνων της αντίστοιχης περιόδου πέρσι. Οι τιμές στον παραγωγό βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά, όπως επισημαίνεται.

Οι εξαγωγές σταφυλιών παράλληλα συνεχίζουν με την ζήτηση να εμφανίζεται βελτιωμένη της αντίστοιχης του 2019 και με τις τιμές να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι εξαγωγές σε βερίκοκα, οι οποίες ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν, κατέγραψαν μείωση 7,1% σε 20.387.έναντι 21.935 τόνων , λόγω μειωμένης παραγωγής. Τέλος συνεχίστηκαν και οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών που ουσιαστικά έχουν περαιωθεί.

«Αυξήθηκε η οικιακή κατανάλωση λόγω πανδημίας»

«Διανύοντας την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου (μήνας διακοπών των Ευρωπαίων) παρατηρείται αύξηση της ροής των εξαγωγών σε όλα τα θερινά φρούτα έναντι της αντίστοιχης εβδομάδος προηγουμένων ετών επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι λόγω πανδημίας οι καταναλωτές-πελάτες που παρέμειναν στις χώρες τους αύξησαν την οικιακή κατανάλωση» επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Πολυχρονάκης και προσθέτει:

«Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα για το επίπεδο που θα διαμορφωθεί η ζήτηση για εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την απορρόφηση ή όχι της παραγωγής των προϊόντων μας, δεδομένης της μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης ελλείψει και τουριστών προκειμένου να ληφθούν τυχόν μέτρα για την αντιμετώπιση τους».

Διαβάστε επίσης:

Πώς η πανδημία «απογείωσε» τα ελληνικά φρούτα

Το ελληνικό ακτινίδιο «κατακτά» τον κόσμο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider