«Χαμηλές πτήσεις» για την αγορά στις χειμερινές εκπτώσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαμηλές πτήσεις» για την αγορά στις χειμερινές εκπτώσεις
Μια εβδομάδα πριν από το τέλος των εκπτώσεων εκτιμάται ότι σε σχέση με πέρσι θα καταγραφεί συνολικά μία πτώση της τάξεως του 3%-4%.

Στα χαμηλά επίπεδα των πρώτων ημερών κινήθηκε η αγορά και την υπόλοιπη εκπτωτική περίοδο, με τις χειμερινές εκπτώσεις να ολοκληρώνονται το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου.

Την τελευταία εβδομάδα των εκπτώσεων πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζει η εικόνα που είχε αποτυπωθεί ήδη στη μελέτη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής. Συγκεκριμένα τα στοιχεία από 13 Εμπορικούς Συλλόγους και 30 επιχειρήσεις της Αττικής για τις πρώτες δύο εβδομάδες των εκπτώσεων έδειχναν μία έντονη «καταναλωτική κόπωση».

«Δεν ήταν μια καλή περίοδος. Τα στοιχεία που είχαμε από τις επιχειρήσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο της περιόδου φαίνεται ότι αντικατοπτρίζουν και τη συνολική εικόνα, λέει στο insider.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

Όσον αφορά στον τζίρο, οι 8 εμπορικοί σύλλογοι κατέγραψαν το πρώτο δεκαπενθήμερο χειρότερο τζίρο από πέρσι, οι 4 κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα και μόνο ένας πήγε καλύτερα. Από τις 30 εμπορικές επιχειρήσεις της Αττικής οι 12 κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οι 2 καλύτερα με άνοδο 5-10% και οι 16 χειρότερα με πτώση 2-20%.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι συνολικά θα καταγραφεί μία μικρή πτώση της τάξεως του 3%-4%. Άλλωστε όπως σημειώνει ο ίδιος, τη συγκεκριμένη περίοδο λόγω και των Αποκρεών οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να ξοδέψουν περισσότερο σε διασκέδαση παρά σε αγορές.

Μείωση των εκπτωτικών περιόδων ζητούν οι έμποροι

Οι έμποροι από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία το αίτημα για μείωση των εκπτωτικών περιόδων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει τη θέση για κατάργηση του «παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων». Πάγια θέση των εμπόρων της πρωτεύουσας είναι όπως τονίζουν, «μία χαμηλή τιμή όλο τον χρόνο» και μεγάλες εκπτώσεις για ρευστοποίηση στο τέλος των περιόδων.

Αντίστοιχα και η Ε.Σ.Ε.Ε έχει διατυπώσει πρόσφατα την άποψη περί μείωσης των εκπτωτικών περιόδων με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Γιώργο Καρανίκα να κάνει λόγο για πρόβλημα αξιοπιστίας στον θεσμό.

Διαχρονικό αίτημα της ΕΣΕΕ προς τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια είναι οι εκπτώσεις να πραγματοποιούνται μόνο δύο μήνες τον χρόνο, τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο, δηλαδή όπως επισημαίνεται στο «τέλος εποχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider