Η ιστορία του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ιστορία του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου
Ο ιδρυτής της εταιρείας Νιτσιάκος έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από τραγικό δυστύχημα.

Ξεκινώντας από μηδέν κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα και η επιχείρησή του να βρίσκεται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, βάσει τζίρου.

Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος ο οποίος έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από τραγικό δυστύχημα κοντά στη γενέτειρά του την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, άφησε το στίγμα του στο εγχώριο επιχειρείν.

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου1944. Με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων έκανε σπουδές στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πήγε στην Ολλανδία για μετεκπαίδευση στα θέματα πτηνολογίας.

Η ίδρυση της «Νιτσιάκος» και η άνοδος της εταιρείας

Σε ηλικία 25 ετών επέστρεψε από την Ολλανδία και το 1972 αποφασίζει να δημιουργήσει μία μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Ιωάννινα. Για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επειδή η Αγροτική Τράπεζα δεν του εξασφάλιζε το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης, απευθύνθηκε στους γονείς του οι οποίοι πούλησαν τα πρόβατα τους προκειμένου να τον βοηθήσουν.

Έπειτα από μόλις τρία χρόνια διπλασίασε τη μονάδα του ενώ κατάφερε να εδραιωθεί στον χώρο της πτηνοτροφίας. Τα χρόνια που ακολούθησαν πραγματοποιούσε συνεχή βήματα προόδου διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης. Έχτισε σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευή πτηνοτροφών, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία δραστηριοποιήθηκε στην αγορά των αυγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα.

νιτσιακος

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Θεωρώ ότι αργά και σταθερά ανέβαινα. Ήμουν μικρός σε ηλικία αλλά ξεχώριζα. Είχα περιορισμένα δάνεια, είχα δυνατότητα να αγοράζω πρώτες ύλες, ζωοτροφές. Ήξεραν οι ανταγωνιστές και οι συνάδελφοι μου ότι εγώ στέκομαι στα πόδια μου».

Την τελευταία δεκαετία, η εταιρεία Νιτσιάκος υλοποίησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που της εξασφάλισε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας στις κύριες δραστηριότητες της και επιπλέον επέτρεψε την είσοδο της στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κύκλωμα παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή άλευρων για την αρτοποιΐα και τη βιομηχανία, και την εισαγωγή και εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου.

Με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 35% ο κύκλος εργασιών του ομίλου Νιτσιάκου διαμορφώθηκε το 2018 στα 347 εκατ. ευρώ περίπου αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2017. Η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2019 επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ και προγραμματίζει την υλοποίηση νέων ύψους 25 εκατ. ευρώ έως το 2022. Στα σχέδιά της είναι η παραγωγή μοσχαριού κρέατος, αρνιού αλλά και η είσοδός της στην αγορά του γύρου και των ιχθυοτροφών. Παράλληλα μέσα στο 2019 ξεκίνησε τη λειτουργία της η επέκταση και η εγκατάσταση της νέας γραμμής προψημένων προϊόντων στην εταιρεία Foodmaster, του ομίλου Νιτσιάκος, στην Άρτα.

Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος δραστηριοποιήθηκε ωστόσο και στον χώρο του τουρισμού με δύο μονάδες σε Ιωάννινα και Κέρκυρα. Το 1999 ίδρυσε το πέντε αστέρων ξενοδοχείο Hotel Du Lac Congress Center & Spa δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή ενώ στο Πυργί της Κέρκυρας λειτουργεί το Marilena Premium Hotel.

Πηγή πληροφοριών / βίντεο: nitsiakos.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider