Οικογενειακή «σφαγή» στην Creta Farms

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικογενειακή «σφαγή» στην Creta Farms
Οι αλληλοκατηγορίες και τα πυρά μεταξύ Μάνου Δομαζάκι και Κωνσταντίνου Δομαζάκη δεν έχουν τέλος.

Εκτός ορίων φαίνεται πλέον ότι βρίσκεται ο ενδοικογενειακός «πόλεμος» στη γνωστή αλλαντοβιομηχανία Creta Farms μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, των αδελφών Δομαζάκη.

Ενώ η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών από εν δυνάμει επενδυτές για την διάσωση της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αλληλοκατηγορίες και τα πυρά μεταξύ Μάνου Δομαζάκι και Κωνσταντίνου Δομαζάκη δεν έχουν τέλος. (Σημειώνεται ότι ο Μάνος Δομαζάκις γράφει το επώνυμό του με «γιώτα» και όχι με «ήτα»).

Τελευταίο επεισόδιο στην διαμάχη των δύο μεγαλομετόχων ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε την Παρασκευή μέσω ανακοίνωσης ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης κατά της διοίκησης της Creta Farms κατηγορώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μάνο Δομαζάκι για προσπάθεια παραπλάνησης των μετόχων της Creta Farms ενόψει της Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης σημειώνει επίσης ότι ο Μάνος Δομαζάκις «κάνοντας κατάχρηση της θέσης του ως Διευθύνοντος Συμβούλου διαδίδει ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προβαίνει σε αναφορές για την πορεία ελέγχου της Deloitte, της Ernst& Young ως C.R.O και Υπεύθυνη Εταιρεία για την διαδικασία εξεύρεσης Στρατηγικού Επενδυτή και επικαλείται το περίφημο πόρισμα της P.w.C το οποίο δεσμεύτηκε ενώπιον των μετόχων ήδη από τις 26/06/2019 ότι θα δημοσιοποιήσει αλλά ουδέποτε το έπραξε και συνολικά με τις ενέργειές του, παραβαίνει σωρεία διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των ανωνύμων εταιριών και του Χρηματιστηρίου».

Παράλληλα αναφέρεται στο θέμα των αποθεμάτων της εταιρείας, υπογραμμίζοντας: «Θα επαναλάβουμε το ερώτημα που πήγαν τα 16 εκατ. ευρώ αποθέματα που υπήρχαν στο τέλος Απριλίου ώστε η εταιρεία μετά από δύο μήνες να μην μπορεί να αγοράσει προμήθειες και να έχει μηδενική παραγωγή».

Το απόγευμα της Παρασκευής η διοίκηση της Creta Farms σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «η εταιρεία και ο βασικός μέτοχος Εμμανουήλ Δομαζάκις απέστειλε στους πιστωτές απαντητική επιστολή η οποία τελεί υπό την έγκριση των επιτροπών των Τραπεζών. Επί του παρόντος, υπάρχει προφορική συναίνεση και αναμένεται η επίσημη απάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις». Παράλληλα σημείωσε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη σχετική συζήτηση περί ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου».

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη, η μήνυση και αγωγή από τη διοίκηση της Creta Farms εναντίον του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, μεταξύ άλλων, για τέλεση κακουργηματικής διάστασης απάτη, απιστία, παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και παραβιάσεις διατάξεων του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών.

«Η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ δια της μηνύσεως ζητά την κατά νόμο καταδίκη του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη και δια της αγωγής αξιώνει ποσό 15 εκατ. ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη η εταιρεία δια της τρώσεως της φήμης της, της φερεγγυότητάς της, του αξιόχρεου της και της αξιοπιστίας της στην αγορά, στους πιστωτές της και στο επενδυτικό κοινό εν γένει» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Creta Farms.

Μία ημέρα μετά ήρθε η απάντηση από τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, ο οποίος σε δική του ανακοίνωση τόνιζε πως ανυπομονεί «να βρεθούμε ενώπιος ενωπίω στις δικαστικές αίθουσες, προκειμένου να αποκαλυφθεί κάθε πράξη ή παράλειψη που οδήγησε την εταιρεία στην σημερινή κατάσταση, ώστε να αποδοθούν ευθύνες». Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η επιτάχυνση της κατάρρευσης της εταιρείας συνδέεται άρρηκτα με την απομάκρυνσή μου από την Διοίκηση».

Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει στην ανταλλαγή εξωδίκων επιρρίπτοντας ευθύνες η μία στην άλλη για τη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα η Creta Farms.

Και ενώ η αντιπαράθεση των δύο βασικών μετόχων μαίνεται, τη Δευτέρα έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Yπενθυμίζεται ότι στην ημερήσια διάταξη έχει προστεθεί μεταξύ άλλων, έπειτα από αίτημα του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, «θέμα ανάκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου - Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που θα διοικήσει την εταιρεία κατά το νόμο και το Καταστατικό της για την ευόδωση του εταιρικού σκοπού».

To xρονικό της αντιπαράθεσης

Οι πρώτες πληροφορίες για τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στα δύο αδέλφια, που βρίσκονταν μαζί από το 1990 στο «τιμόνι» της οικογενειακής επιχείρησης , κυκλοφόρησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, με τους ίδιους ωστόσο να διαψεύδουν, μέσω κοινής ανακοίνωσης τον Φεβρουάριο του 2019 τα σχετικά δημοσιεύματα.

Τον Απρίλιο ήρθε το σοβαρότερο μέχρι τότε επεισόδιο της κόντρας τους όταν κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αλλαντοβιομηχανίας για τη χρήση του 2018 αποκαλύπτεται πως ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος τότε του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms και ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων,απέστειλε επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006.

Το Μάιο, το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms, με πέντε ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή, αποφασίζει να απομακρύνει τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και να τον υποβαθμίσει σε απλό, μη εκτελεστικό μέλος. Πλέον μοναδικός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο αδελφός του, Μάνος Δομαζάκις, ο οποίος διατηρεί και το αξίωμα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Η κόντρα μεταξύ των δύο αδελφών μεταφέρεται στη συνέχεια στο δικαστήρια ενώ η διαμάχη ανάμεσα τους, όσο περνάει ο καιρός αντί να αμβλύνεται, κλιμακώνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider