Domica Center: Η εταιρεία που έπαιξε… φουλ επίθεση στην κρίση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Domica Center: Η εταιρεία που έπαιξε… φουλ επίθεση στην κρίση
Ο επικεφαλής του Domica Center κ. Ιορδάνης Φράγκος μιλά στο insider.gr

Η οικοδομή ήταν ο κλάδος που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Τα τελευταία 10 χρόνια τα συνεργεία σταμάτησαν να δουλεύουν, η ανεργία στον κλάδο εκτοξεύτηκε και πολλές εταιρείες έβαλαν «λουκέτο».

Μερικές εταιρείες όμως κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν μέσα στην κρίση αλλά και να επεκταθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Domica Center, μια εταιρεία η οποία υπό την καθοδήγηση του Ιορδάνη Φράγκου μετεξελίχθηκε τα χρόνια της κρίσης και κινήθηκε επιθετικά επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της. Όπως εξηγεί ο κ. Φράγκος μέχρι και το 2010 η εταιρεία πωλούσε αμιγώς δομικά και μονωτικά υλικά. «Το 2012 λόγω και της εμπειρίας μας αποφασίσαμε ότι οι ανάγκες θα είναι διαφορετικές και θα στρέφονται περισσότερο στην ανακαίνιση και την επισκευή και όχι στην κατασκευή νέων κτηρίων και στην αγορά νέων ακινήτων», σημειώνει ο ίδιος.

Ιορδάνης Φράγκος
Ο κ. Ιορδάνης Φράγκος

«Έτσι επεκτείναμε την γκάμα των προϊόντων μας με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτουμε περίπου 70 διαφορετικές ομάδες προϊόντων και πάνω από 38.000 διαφορετικούς κωδικούς και αυτό είχε αποτέλεσμα». Σήμερα το Domica Center αποτελεί ένα χώρο πρότυπο στον τομέα των υλικών δόμησης και όχι μόνο. Προσφέρει λύσεις για ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα, κομμωτήρια και χώρους γραφείων και επιχειρήσεων και αναλαμβάνει την προμήθεια υλικών για έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας από την κατασκευή μέχρι την ανακαίνιση.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων είχε και ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και το προσωπικό. «Κάναμε αρκετές προσλήψεις τα τελευταία τρία χρόνια και σήμερα απασχολούμε 23 άτομα», δηλώνει ο κ. Φράγκος υπογραμμίζοντας ότι το ειδικευμένο προσωπικό αποτελεί και ένα από τα ισχυρά «όπλα» της εταιρείας. «Ο βασικός μας γνώμονας είναι η άμεση εξυπηρέτηση και η γνώση που έχουμε στο αντικείμενο είτε πρόκειται για πελάτες λιανικής, είτε πρόκειται για επαγγελματίες», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, οι ειδικοί του Domica Center βρίσκονται καθημερινά στη διάθεση του επαγγελματία ενώ η επιχείρηση διοργανώνει τεχνικά σεμινάρια και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους στις καινούργιες τάσεις της κατασκευής μέσα από έξυπνα tips και παρουσιάσεις ειδικών από τον κάθε τομέα της κατασκευής. Παράλληλα συνεχίζεται και η επέκταση σε νέα κανάλια πώλησης, μέσω του διαδικτύου. Όπως εξηγεί ο κ. Φράγκος η επισκεψιμότητα του site του Domica Center αυξάνεται διαρκώς, ενώ σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία και το ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου ο καθένας θα μπορεί να παραγγέλνει online τα προϊόντα της εταιρείας. Ο επικεφαλής του Domica Center ετοιμάζει και νέες κινήσεις. «Σήμερα ελέγχουμε ένα ικανοποιητικό κομμάτι της αγοράς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα. Μια από τις βλέψεις μας είναι να επεκταθούμε αναπτύσσοντας συνεργασίες», σημειώνει.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Ο κ. Φράγκος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς και της οικοδομής. «Αυτή την στιγμή περνάμε μια περίοδο ανάκαμψης. Υπάρχει μια θετική δυναμική και αέρας αισιοδοξίας», δηλώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά άρχισε να «γυρίζει» από τον περασμένο χρόνο με την άνοδο του AirΒnb που οδήγησε σε ανακαινίσεις και επισκευές κατοικιών, ενώ μια ανάσα δόθηκε και από τo πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα. «Η κατάσταση είναι ήδη καλύτερη από πέρσι και πρόπερσι. Το 2018 κλείσαμε με μια ικανοποιητική αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας και με παρόμοιους ρυθμούς τρέχουμε και φέτος», τονίζει.

Ο επικεφαλής του Domica Center εκτιμά πως θα δούμε ξανά και νέες οικοδομές. «Ήδη υπάρχουν κάποιες δειλές αρχικά πρωτοβουλίες. Είναι κυρίως προσεγμένες και μικρές δουλειές. Όμως, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής είναι αισιόδοξοι», εκτιμά προσθέτοντας ότι μετά από μια 10ετία ουσιαστικού παγώματος της οικοδομής λείπουν τα νέα κτήρια με σύγχρονες προδιαγραφές από τη χώρα.

Ένας ακόμη λόγος που αισιοδοξεί ο κ. Φράγκος είναι η διαφαινόμενη επανεκκίνηση των μεγάλων έργων. «Αυτό σημαίνει πως θα βρει επιτέλους δουλειά πολύς κόσμος που όλα αυτά τα χρόνια ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και έτσι θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη», σημειώνει.

«Μεγάλο αγκάθι, όμως, παραμένουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών», προσθέτει ο ίδιος αισιοδοξώντας πάντως ότι θα υπάρξει λύση και για αυτό το πρόβλημα. «Αν και εφόσον ο τραπεζικός κλάδος απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και η φορολογία επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα θα υπάρξει και ουσιαστική βελτίωση, εκτός από την ψυχολογία που έχει ήδη αλλάξει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider