Σε δραστική μείωση των θέσεων εργασίας της, κατά 12.000, σε παγκόσμιο επίπεδο προχωρά η Intel, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών (chip).

Το «ψαλίδι» της αμερικανικής εταιρείας εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου της για καθολική αναδιάρθρωση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, στην προσπάθειά της να μειώσει την εξάρτησή της από την συνεχώς πτωτική αγορά προσωπικών υπολογιστών. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που παρείχε η εταιρεία, στόχος της είναι «να επιταχύνει την εξέλιξη της από μια εταιρεία για PCs σε μία εταιρεία που τροφοδοτεί το "νέφος" και τα δισεκατομμύρια των έξυπνων διασυνδεμένων υπολογιστικών συσκευών».

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα γίνουν μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων και απολύσεων (περίπου 6.000), ενώ θα ολοκληρωθούν σε βάθος 12 μηνών. Δεν διευκρινίσθηκε ποιούς τομείς κυρίως θα αφορούν ή σε ποιές γεωγραφικές περιοχές θα εστιασθούν. Πάντως τα περισσότερα εργοστάσια της Intel βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ η έδρα της είναι στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.

Η ανακοίνωση οδήγησε σε νέα πτώση της μετοχής της στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street. Ήδη έχει καταγράψει απώλειες 8,4% από την αρχή του 2016. Η εταιρεία είχε κέρδη 2,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις PCs εμφάνισαν μείωση 11,5% στο πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC.