Συνεχίζει δυναμικά το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει δυναμικά το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών
Σχετικά με τις τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προκύπτει πτώση.

Δυναμικά κινείται το εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών στις διεθνείς αγορές, κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (Σεπτέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019), σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

Αύξηση 21% καταγράφεται στην Αυστραλία, 19% σε Ιαπωνία και Ρωσία, 17% στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 15% στη Βραζιλία και 7% στον Καναδά, ενώ αντίθετα στην Κίνα καταγράφηκε μείωση κατά 4%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους, σημειώθηκε αύξηση κατά 3% στις εισαγωγές εκτός Ε.Ε. και στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, σε σχέση με την ίδια περίοδο προηγούμενων καλλιεργητικών συγκομιδών.

Στις διεθνείς συναλλαγές για τις επιτραπέζιες ελιές, από το Σεπτέμβριο του 2018 έως το Φεβρουάριο του 2019 παρουσιάστηκε αύξηση κατά 12% στην Αυστραλία, κατά 10% στη Βραζιλία, 5% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 2% στον Καναδά, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

Όσον αφορά την ΕΕ, οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και οι εισαγωγές εκτός Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 5% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους συγκομιδής (Σεπτέμβριος - Ιανουάριος) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

Σχετικά με τις τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προκύπτει πως κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου οι τιμές στη χώρα μας διαμορφώθηκαν σε 2,68 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας έτσι μια μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους καλλιέργειας.

Στην Ισπανία κατά την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου η τιμή άγγιξε τα 2,39 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ στην Τυνησία οι τιμές παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου 2018, φθάνοντας στα 3,43 ευρώ το κιλό μείωση δηλαδή 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

Αντίθετα, αύξηση 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατέγραψαν οι τιμές στην Ιταλία στα τέλη Μαΐου από τα τέλη Μαΐου του περασμένου έτους, σκαρφαλώνοντας έτσι στα 6 ευρώ το κιλό, τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider