Προχωράει το «project Nemo» που θα αλλάξει τις ιχθυοκαλλιέργειες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωράει το «project Nemo» που θα αλλάξει τις ιχθυοκαλλιέργειες
Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις στο ντιλ ανάμεσα στη Σελόντα, το Νηρέα και την Ανδρομέδα που θα δημιουργήσει έναν νέο «εθνικό πρωταθλητή» στον κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ήδη υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για την πώληση των μονάδων από τις τρεις εταιρείες, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp). Υπενθυμίζεται ότι η απόκτηση των Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα από την Amerra και τη Mubadala και η τριπλή συγχώνευση ενεκρίθη με τον όρο να πουληθούν συγκεκριμένες μονάδες εκτροφείων και εκκολαπτηρίων.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η διαδικασία αυτή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον και από ανταγωνιστές του νέου σχήματος. Όπως εξηγούν, η συγκυρία αυτή θεωρείται θετική για την πώληση των μονάδων, καθώς όποιος τις αποκτήσει άμεσα θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδος, αλλά ουσιαστικά ευρύτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι οι πωλήσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του καλοκαιριού.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, το γεγονός ότι ο κλάδος έχει βρεθεί σε κλοιό πιέσεων τα τελευταία χρόνια μπορεί να λειτουργήσει θετικά, καθώς εκτιμούν ότι έχει σημαντικές προοπτικές ανόδου για τα επόμενα χρόνια και υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει σαν ελατήριο.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της συγχώνευσης των Σελόντα, Νηρέα και Ανδρομέδα, παράλληλα με την πώληση των μονάδων, ήδη προχωρούν οι ενέργειες για την κοινή διοίκηση αλλά και την κοινή εμπορική πολιτική των εταιρειών. Και αυτό, προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακος αλλά και η ενιαία εμπορική πολιτική, που θα επιτρέψουν στο νέο σχήμα να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρχει στην πράξη και ενιαία διοίκηση ακόμη και αν τυπικά δεν έχει γίνει η συγχώνευση.

Παράλληλα, και μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των μονάδων θα ανοίξει ο δρόμος για την τυπική συγχώνευση των εταιρειών καθώς και την ολοκλήρωση της εξόδου των εισηγμένων Νηρέα και Σελόντα από το Χρηματιστήριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν έντονα και οι τράπεζες, οι οποίες θέλουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή προκειμένου να διαγράψουν από τα βιβλία τους τα κόκκινα δάνεια των εν λόγω εταιρειών, με βάση τα όσα προβλέπονται στην αρχική συμφωνία.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να τελειώσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, ούτως ώστε το νέο σχήμα να δουλεύει και τυπικά απρόσκοπτα από το νέο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider