Τι σημαίνει η καθυστέρηση στη διαδικασία πώλησης της Forthnet

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η καθυστέρηση στη διαδικασία πώλησης της Forthnet
Μεγάλες οι συνέπειες για την εταιρεία, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τις τράπεζες

Απορίες και ερωτήματα προκαλεί σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η καθυστέρηση στη διαδικασίας της πώλησης της Forthnet. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν στο insider.gr, παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες τράπεζες έχουν ήδη λάβει τις σχετικές προσφορές, η διαδικασία δεν προχωράει, με αποτέλεσμα η αξία της εταιρείας να απομειώνεται σε σταθερή βάση.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η καθυστέρηση «καταποντίζει» την εναπομένουσα πραγματική αξία της εταιρείας ενώ ταυτόχρονα αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά των τηλεπικοινωνιών προς όφελος των υπολοίπων εταιρείων.

Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν, ο ανταγωνισμός ήδη μειώνεται, αφού η Forthnet αντικειμενικά δεν λειτουργεί ως υγιής εταίρος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κερδίζουν οι ανταγωνιστές, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και υποψήφιοι αγοραστές της.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται για το μέλλον της εταιρείας είναι η διαδικασία να προχωρήσει μέσω του πτωχευτικού άρθρου 106Β. Εάν και εφόσον το σχέδιο αυτό γίνει πραγματικότητα, ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά από δυσμενή σενάρια για την εταιρεία.

Αναλυτικά, και με βάση την προηγούμενη εμπειρία από τέτοιες περιπτώσεις, η καθυστέρηση που φέρνει η πτωχευτική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να χάνει καθημερινά μερίδιο της αγοράς προς όφελος, φυσικά, των ανταγωνιστών της. Αντίστοιχα, ο πτωχευτικός κώδικας περιλαμβάνει και κούρεμα στους προμηθευτές, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και εκατοντάδες μικρομεσαίες εταιρείες ενώ αντίστοιχα πιθανότατα θα υπάρξει και μείωση των θέσεων εργασίας.

Αντίστοιχα, η απομείωση της αξίας της εταιρείας θα έχει αντίκτυπο και στις τράπεζες, που θα εξασφαλίσουν εν τέλει ένα σαφώς μικρότερο ποσοστό από τα δάνεια που έχουν δώσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς απαιτεί έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διαδικασία απαραίτητη, αφού πρόκειται για συμμετοχή δύο εκ των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Συνεπώς θα πρόκειται για μακρόχρονη και αβέβαιη, ως προς την έκβασή της, διαδικασία που αναμένεται να θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider