Η Ελληνική μπύρα Άλφα κατακτά τις Ηνωμένες Πολιτείες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελληνική μπύρα Άλφα κατακτά τις Ηνωμένες Πολιτείες
Σε 18 πολιτείες της Αμερικής θα βρίσκεται η ελληνική μπύρα

Να επεκταθεί και στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών φιλοδοξεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ξεκινώντας ήδη την εξαγωγή της μπύρας Άλφα.

Ήδη οι πρώτες φιάλες βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το πρώτο container με περίπου 120 εκατόλιτρα έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά από τις 18 Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, η επέκταση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνει τμηματικά, καθώς το πλάνο είναι να τοποθετηθεί σε καταστήματα μαζικής εστίασης με ελληνικό στοιχείο σε 18 πόλεις των ΗΠΑ στις διάφορες Πολιτείες. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Νέα Υόρκη, η Φλόριντα, η Μασαχουσέτη, το Κεντάκι κ.α.

Εν συνεχεία, και όταν υπάρξουν τα πρώτα σαφή δείγματα αποδοχής θα συζητηθεί πλέον και ένα πιο εκτεταμένο πλάνο εξαγωγών στη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγεγραμμένοι Έλληνες στις ΗΠΑ ανέρχονται περίπου στο 1,3 εκατ., ενώ αν συνυπολογιστούν και οι Έλληνες 2ης και 3ης γενιάς ο αριθμός μπορεί να αγγίξει τα 2-3 εκατομμύρια. Μάλιστα, πέραν αυτών, όπως αναφέρουν στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας, στόχος είναι να καταναλώνουν τη μπύρα και μη
Έλληνες, οι οποίοι όμως επισκέπτονται εστιατόρια με ελληνική κουζίνα.

Σημειώνεται επίσης πως η παραγωγή της ΑΛΦΑ για τις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στη Θεσσαλονίκη, με 100% ελληνικό κριθάρι και ελληνικές πρώτες ύλες.

Έμφαση στις εξαγωγές

Πέραν της επέκτασης της μπύρας Άλφα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξαγωγές αποτελούν ένα από τα στοιχήματα της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας για το 2019. Σήμερα, τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας φτάνουν σε 19 χώρες σε όλο τον πλανήτη, ενώ αποτελούν το 13% του συνολικού όγκου των πωλήσεων της εταιρείας. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εκτιμάται ότι αποτελούν το 70% της συνολικής εξαγωγικής δραστηριότητας του κλάδου.

Βασικές χώρες εξαγωγής αποτελούν η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κίνα, η Κύπρος, η Ιταλία, το Κόσοβο, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά στην περίπτωση της Άλφα, οι εξαγωγές ξεκίνησαν το 2017 και πλέον έχουν φτάσει τα 9.000 εκατόλιτρα μόνο στην Κύπρο με ανοδική πορεία κάθε χρονιά, αποτελώντας ήδη το 2% της συνολικής αγοράς μπίρας της χώρας.

Αντίστοιχα, κάθε χρόνο εξάγονται 3.500-4.000 εκατόλιτρα νερό Ιόλη στον Καναδά. Εκεί υπάρχει επίσης μία αγορά με έντονο ελληνικό στοιχείο, για το λόγο αυτό υπάρχει ζήτηση από ελληνικά εστιατόρια.

Ραγδαία άνοδος και στη μπύρα χωρίς αλκοόλ

Πέραν των εξαγωγών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ραγδαία άνοδος της κατηγορίας της μπύρας με μηδενικό ή με μειωμένο αλκοόλ. Ενδεικτικό είναι πως από το 2012 μέχρι και σήμερα η συγκεκριμένη αγορά σχεδόν επταπλασιάστηκε και πλέον αντιστοιχεί στο 2,3% περίπου της συνολικής αγοράς μπίρας. Αντίστοιχα, οι καταναλωτές πλέον στρέφονται και σε μπύρες περιορισμένης παραγωγής, αλλά και σε οικονομικές μπύρες, οι οποίες συνδυάζουν καλή σχέση ποιότητας και τιμής.

Συνολικά πάντως, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, το 2018 η συνολική κατανάλωση μπίρας εκτιμάται ότι ανέβηκε λίγο πάνω από 2% σε σύγκριση με το 2017, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και για φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider