Στον τζίρο των γιορτών ποντάρουν τα εμπορικά κέντρα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον τζίρο των γιορτών ποντάρουν τα εμπορικά κέντρα

Στον χριστουγεννιάτικο τζίρο των καταστημάτων ευελπιστούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων της χώρας.

Με μια σειρά εκδηλώσεων και happenings, τα εμπορικά κέντρα της χώρας, στοχεύουν στην προσέλκυση των ελλήνων καταναλωτών αυτές τις ημέρες σε μία αγορά που σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) η σωρευτική μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου την τελευταία 7ετία υπολογίζεται στο -35,2% ή 1,9 δις ευρώ.

The Mall

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, η κρίση που ταλανίζει το λιανεμπόριο τα τελευταία χρόνια δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα και τα εμπορικά κέντρα της χώρας τα οποία μέχρι πρώτινος αποτελούσαν ισχυρό πόλο αντίστασης.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν η μέση αξία απόδειξης αγοράς έχει υποχωρήσει πλέον αισθητά, αφήνοντας πίσω της εποχές που αυτή έφτανε μέχρι και τα 80 ευρώ.

Golden Hall

«Η αύξηση της επισκεψιμότητας που καταγράφεται στα εμπορικά κέντρα, προέρχεται κυρίως από τη νεολαία η οποία επισκέπτεται τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας για φαγητό, ποτό και σινεμά. Τις καθημερινές δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση στα καταστήματα, ενώ ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, ο τζίρος είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν», υποστηρίζει στέλεχος γνωστής αλυσίδας.

Το αρνητικό οικονομικό κλίμα είναι ο λόγος που η Blackrock, που όπως η ίδια διαρρέει, αποφάσισε να αναστείλει το σχέδιο ανάπτυξης εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την ονομασία Academy Gardens.

Athens Metro Mall

Η συνολική έκταση του ακινήτου όπου θα κατασκευαζόταν το Academy Gardens είναι 22.550 τ.μ. Η μισθώσιμη επιφάνεια θα ήταν συνολικά 55.000 τ.μ. και θα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφο, ενώ στο υπόγειο θα κατασκευαζόταν περί τις 1.750 θέσεις στάθμευσης.

Σχεδιάζονται νέα εμπορικά κέντρα

Tα εμπορικά κέντρα πάντως, συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδύσεων καθώς ήδη δρομολογείται η κατασκευή αρκετών ακόμη σε διάφορα σημεία της Αττικής, ενώ κάποια άλλα ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια, όπως το εμπορικό κέντρο Avenue στο Μαρούσι (Λ. Κηφισίας 41-45) που ανήκει στην Τρόπαια, πρώην Σάνυο και βγαίνει τμηματικά σε πλειστηριασμό στις 19 Δεκεμβρίου 2018 για συνολικό τίμημα που ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ.

Το νέο μεγάλο εμπορικό κέντρο που δρομολογείται είναι στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά, για το οποίο υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον από δύο funds.

Tο έργο της κατασκευής του νέου εμπορικού κέντρο θα έχει προϋπολογισμό περί τα 70 εκατ. ευρώ και θα αφορά την ανάπτυξη χώρων έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων, πάνω από τον προαστιακό του Πειραιά και σύμφωνα με το προσχέδιο θα περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις, χώροι στάθμευσης, πολυχώρος αναψυχής, κεντρική αγορά τροφίμων και άλλα ενώ ο ανάδοχος αναμένεται να αναλάβει και τη διαχείριση του έργου για διάστημα 50 ετών.

Ένα νέο εμπορικό κέντρο, συνολικής επένδυσης 100 εκατ. ευρώ δρομολογείται στην περιοχή της Λυκόβρυσης από τον Όμιλο Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει ήδη το Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο. Το εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί σε έκταση 90 στρεμμάτων ενώ ήδη, οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης και έγκρισης χρήσεων γης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το επόμενο εμπορικό κέντρο της REDS. Ο λόγος για το πρώην Κτήμα Καμπά στην Κάντζα της Παλλήνης. Εκεί η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει 89.000 τμ δομημένης επιφάνειας με χρήσεις εμπορίου, ψυχαγωγίας, εστίασης και γραφείων. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ και χωρίς αυτό να είναι σίγουρο η εταιρεία θέλει να λειτουργήσει τον καινούργιο χώρο μέχρι το 2021.

Smart Park

Στο «στόχαστρο» επενδυτών έχει μπει και το εμπορικό κέντρο Athens Heart που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Πρόκειται για το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχεία της Pasal Development, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης του δανεισμού της και οποιαδήποτε συμφωνία γίνει θα έχει την έγκριση των τραπεζών.

Η εταιρεία εξετάζει την πιθανότητα πώληση πακέτου μετοχών του εμπορικού κέντρου σε ξένο επενδυτή με ταυτόχρονη επένδυση για την επέκταση του, καθώς η Pasal έχει υπό την κατοχή της όμορα οικόπεδα.

Τις επόμενες κινήσεις του εξετάζει και ο όμιλος Βιοχάλκο, ο οποίος έχει στην κατοχή του δύο εμπορικά κέντρα, τα οποία μάλιστα ξεκίνησαν την λειτουργία τους μέσα στην κρίση. Το River West επιφάνειας 20.000 τμ που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισού ξεκίνησε την λειτουργία του την άνοιξη του 2011. Το 2015 άνοιξε το δεύτερο εμπορικό της εταιρείας, το Mare West στην Κόρινθο, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 13.500 τμ. Η εταιρεία σχεδιάζει την δημιουργία ΑΕΕΑΠ, στην οποία θα συμμετέχει με τα δύο εμπορικά της κέντρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider