H Κύπρος «έχασε» το εμπορικό σήμα για το χαλούμι από βρετανική εταιρεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Κύπρος «έχασε» το εμπορικό σήμα για το χαλούμι από βρετανική εταιρεία
Ιδιωτική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη Βρετανία διεκδίκησε δικαστικώς και κέρδισε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην Κύπρο.

Ιδιωτική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη Βρετανία διεκδίκησε δικαστικώς και κέρδισε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην Κύπρο.

Την αίτηση για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος υπέβαλε η ιδιωτική εταιρεία «John & Pascalis LTD» και η δικαίωσή της από το αγγλικό δικαστήριο φαίνεται ότι σχετίζεται με τη μη έγκαιρη αντίδραση των Αρχών στην Κύπρο.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Πολίτης, η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου υποστήριξε ότι σημαντικά έγγραφα δεν έφθασαν έγκαιρα στο υπουργείο Εμπορίου, αφού σημειώθηκε καθυστέρηση στην αλληλογραφία, και έτσι το εμπορικό σήμα χάθηκε.

Το αγγλικό δικαστήριο «έδωσε» το εμπορικό σήμα στην ιδιωτική εταιρεία, η οποία πλέον θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στην Αγγλία.

Όμως, όπως μας ανέφεραν από το κυπριακό Υπουργείο Εμπορίου, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας το κοινοτικό εμπορικό σήμα, το οποίο έχει κατοχυρωθεί από το 2000 και το οποίο έχει την ίδια ισχύ με το εμπορικό σήμα.

Ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου

Αναφορικά με την απόφαση Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το Εμπορικό Σήμα «HALLOUMI», το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σημειώνει τα ακόλουθα:

Πρώτον, το Υπουργείο σήμερα χειρίζεται παράλληλα 79 εν εξελίξει διαδικασίες που αφορούν στην προστασία των Εμπορικών του Σημάτων για το Χαλλούμι, εντός και εκτός Κύπρου, έχοντας προηγουμένως χειριστεί άλλες 64 υποθέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αρμόδια Υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα προς υπεράσπιση του Εμπορικού Σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που εξετάζει Πειθαρχική Έρευνα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Το πόρισμα της Έρευνας θα διαβιβαστεί, στη συνέχεια, στον Γενικό Εισαγγελέα για τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και εξουσιοδοτημένους Νομικούς Συμβούλους στο εξωτερικό, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης εναντίον της απόφασης του Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεύτερον, το Κοινοτικό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα «HALLOUMI» της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγγεγραμμένο από τις 14.07.2000, ισχύει σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, περιλαμβανομένου και Ηνωμένου Βασιλείου. Στη, δε, Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ προνοείται μετατροπή του Κοινοτικού Σήματος για το ΧΑΛΛΟΥΜΙ σε αντίστοιχο Εμπορικό Σήμα Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, τονίζεται ότι στη βάση των Κανονισμών που διέπουν τα εγγεγραμμένα Εμπορικά Σήματα του Υπουργείου, του Κυπριακού Προτύπου CYS 94/1985 για το Χαλλούμι και του σχετικού Διατάγματος του Υπουργού ημερομηνίας 09.07.2014, ουδείς μπορεί να παράγει και πωλεί Χαλλούμι εκτός από Κύπριους, εγκεκριμένους από το Υπουργείο, παραγωγούς.

Εν πάση περιπτώσει, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών που του αναλογούν, το Υπουργείο Εμπορίου ξεκαθαρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων που χειρίζεται προς υπεράσπιση των Εμπορικών Σημάτων για το Χαλλούμι, είναι αποτέλεσμα στοχευμένων επιθέσεων εναντίον του εθνικού προϊόντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες προσβλέπουν σε απόσυρση του φακέλου του ΠΟΠ για το ΧΑΛΛΟΥΜΙ που υπέβαλε η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider