Πέτσας: Τα μαγαζιά θα ανοίξουν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέτσας: Τα μαγαζιά θα ανοίξουν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου
Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα.

Με ανοιχτά μαγαζιά και μερική επιστροφή στην κανονικότητα θα βρει τους Έλληνες η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. «Καμία περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα», ξeκαθάρισε.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, είπε ότι τα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν κάμψη και πως διαφαίνεται αποκλιμάκωση των μέτρων.

«Προσδοκούμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η σταθεροποίηση θα αρχίσει να δείχνει μια μικρή κάμψη και πως θα έχουμε μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε έναν σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Θα ανακοινώσουμε το σχέδιο την επόμενη εβδομάδα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων με τον σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η σειρά θα περιλαμβάνει πρώτα τα σχολεία, στη συνέχεια τα μαγαζιά και στο τέλος τα εστιατόρια-καφέ:

«Φαίνεται πως τα σχολεία θα είναι στο πρώτο κύμα εκείνων που θα επιστρέψουν σε λειτουργία. Υπάρχουν τομείς του λιανεμπορίου, που αποδεδειγμένα δεν συνδέονται με υπερμετάδοση. Στο τέλος, θα ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν να κάνουν κυρίως με την εστίαση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας».

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει η προ-χριστουγεννιάτικη περίοδος να διεξάγεται με ανοιχτά μαγαζιά:

«Θα ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Εργαζόμαστε για τη σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα. Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή: να κινηθεί η αγορά μέσα στον Δεκέμβριο και να κάνουμε Χριστούγεννα σε μια κανονικότητα. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση μέχρι την Παρασκευή (20/11).

Φαίνεται ότι σε επίπεδο κινητικότητας έχουμε συμμορφωθεί περισσότερο σε σχέση με τις πρώτες μέρες του lockdown, αλλά και σε επίπεδο επιδημιολογικού φορτίου έχουμε θετικά αποτελέσματα. Το σύστημα υγείας, όμως, θα εξακολουθεί να πιέζεται γιατί φέρει το βάρος προηγούμενων ημερών», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Τέλος, αναφερόμενος στα εμβόλια, ξεκαθάρισε πως η διαδικασία του εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του τρέχοντος έτους και σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούν αρκετές εταιρείες:

«Έχουμε μια αχτίδα φωτός, που είναι τα εμβόλια. Έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε τα πρώτα εμβόλια και ο εμβολιασμός θα αρχίσει από το τέλος του έτους. Σίγουρα, θα περιλαμβάνει εμβόλια από πάνω από μια εταιρεία. Θα χρειαστούν κέντρα εμβολιασμού και σχεδιασμός», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider