«Τρίζουν» τα θεμέλια της Dogus

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρίζουν» τα θεμέλια της Dogus

Προβλήματα ρευστότητας και υψηλού δανεισμού φαίνεται να αντιμετωπίζει o τουρκικός όμιλος Dogus, οι θυγατρικές του οποίου δραστηριοποιούνται ενεργά και στην χώρα μας και συγκεκριμένα στον τομέα του τουρισμού και των μαρίνων.

Συγκεκριμένα η Doğuş Holding ανακοίνωσε απώλειες ύψους 2,3 δισ. τουρκικών λιρών για το 2017 κατόπιν απώλειων ύψους 2 δισ. τουρκικών λιρών που είχε καταγράψει το 2016, παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 16% (20,4 δισ. λίρες). Εξαιτίας αυτού μάλιστα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ζήτημα, η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Τα ανεξόφλητα δάνεια της Doguş ανήλθαν στα 23,5 δισ. τουρκικές λίρες (5,81 δισ. δολάρια) στο τέλος του 2017, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων δανείων ύψους 7,5 δισ. λιρών που πρέπει να αποπληρωθούν φέτος. Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της εταιρείας αφορά στην χρηματοδότηση έργων οπότε και δεν θα χρειαστούν αναδιάρθωση ωστόσο σύμφωνα με άλλες πηγές η εταιρεία έχει αιτηθεί παράταση αποπληρωμής για το ήμισυ του τραπεζικού της χρέους.

Σύμφωνα με την τουρκική Hürriyet η Doğuş είχε ήδη συνομιλήσει με τράπεζες για τα ανεξόφλητα δάνεια ενώ δύο άλλες πηγές προσκείμενες στο ζήτημα ανέφεραν ότι ο όμιλος εξετάζει μέχρι και την πώληση μερικών εκ των περουσιακών του στοιχείων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν ποια κι από ποιες δραστηριότητες.

«Υπάρχει πρόβλημα στην ταμειακή ροή του ομίλου και είναι φυσιολογικό να έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με τις τράπεζες υπό την άποψη αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Τα έργα της Dogus στην Ελλάδα

Να υπενθυμίσουμε ότι η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Dogus, D-Marine Investments Holding B.V. με έδρα στο Άμστερνταμ έχει εξαγοράσει μαζί με την κοινοπραξία TEMEΣ το Χίλτον Αθηνών και προωθεί και την αναμόρφωσή του. Συγκεκριμένα Dogus και ΤΕΜΕΣ είχαν εξαγοράσει την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ, στην οποία άνηκε το περίφημο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδοτήσεως του υφιστάμενου δανεισμού να ανέρχεται στα 142 εκατ.

Μετά το Χίλτον ο τουρκικός όμιλος που ελέγχει ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ, μαζί με ισχυρά αραβικά funds εξαγόρασε το 90% του μετοχικού κεφαλαίου του Αστέρα Βουλιαγμένης, έναντι 400 εκ. ευρώ, κατόπιν διαγωνισμού που έχει διενεργήσει η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον κατόπιν συμφωνίας της εταιρείας D-Marine Investments Holding B.V. του ομίλου Dogus με την Lamda Development, για τη δημιουργία κοινής εταιρείας η κάθεμία εκ των οποίων κατέχει το 50% ο τουρκικός όμιλος επένδυσε και σε τουριστικές μαρίνες της χώρας. Συγκεκριμένο το σχήμα έχει την διαχείριση των σημαντικότερων μαρίνων της χώρας όπως της Ζέας, της Κέρκυρας αλλά και της Λευκάδας.

Ειδικότερα το 2012 απέκτησε το 50% της Μαρίνας του Φλοίσβου, μέσω μιας στρατηγικής συμμαχίας με την Lamda Development, ενώ το 2013 η θυγατρική του τουρκικού ομίλου απέκτησε το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας «MedMarinas» του Ομίλου Κυριακούλη. Με την εν λόγω εξαγορά η τουρκική εταιρεία αύξησε το δυναμικό της από 5.143 σε 8.489 σκάφη σε μαρίνες στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κροατία.

Η MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη ασχολείται με την ανάπτυξη και διαχείριση μαρίνων. Ιδρύθηκε το 2001 και έχει υπό τον έλεγχό της την Μαρίνα Γουβιών (δυναμικότητας 1.235 σκαφών), της Μαρίνα Λευκάδας (δυναμικότητας 620 σκαφών), τη Μαρίνα Ζέας ((δυναμικότητας 670 σκαφών), τη Μαρίνα Καλαμάτας (250 σκαφών). Το 2013 όμως η θυγατρική του Ομίλου Dogus, Setur απέκτησε τόσο τη μαρίνα Μυτιλήνης όσο και της Σάμου. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο.

Ποιος είναι ο τουρκικός όμιλος

Ο όμιλος Dogus ιδρύθηκε το 1951 και απασχολεί περισσότερους από 55.000 εργαζόμενους. Κατέχει δεσπόζουσα θέση στην τουρκική και διεθνή οικονομία με παρουσία σε 8 βασικούς τομείς -χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουρισμός, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια και εστίαση- με περισσότερες από 330 θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες.

Με έτος ίδρυσης το 1976, ο τουριστικός βραχίονας του ομίλου, Dogus Tourism Group, δραστηριοποιείται στους τομείς της φιλοξενίας (D-Hotels and Resorts), του θαλάσσιου τουρισμού - μαρινών (D-Marin) και MICE (Antur). H D-Hotels and Resorts κατέχει (εξ ολοκλήρου ή μέσω συνεργασιών) και διαχειρίζεται πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, beach και yacht clubs στην Τουρκία, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Καραϊβική, εγκατεστημένα σε ιστορικούς προορισμούς παγκόσμιας φήμης και κάλλους.

Φερίτ Σαχέντ: O άνδρας πίσω από το τιμόνι του ομίλου

Όσο για τον επιχειρηματία που βρίσκεται στο τιμόνι του ομίλου δεν είναι άλλος από τον Φερίτ Σαχένκ, έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας. Γεννημένος το 1964 στην Άγκυρα της Τουρκίας, ο Σαχένκ είναι πρόεδρος της εταιρείας συμμετοχών Dogus Holding και η περιουσία του εκτιμάται στα 6 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2008 κατατάχθηκε στο 573 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή της Ελβετίας και το 1989 πήρε το πτυχίο του στην επιστήμη του Μάρκετινγκ και Ανθρώπινου Δυναμικού από το Κολλέγιο της Βοστόνης. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του Αϊχάν Σαχένκ, ιδιοκτήτης του ομίλου τον έστειλε στην Dogus Garanti Bank για την εκπαίδευσή του.

Ο Φερίτ Σαχένκ έμεινε εκεί οκτώ χρόνια και το 1998 άρχισε να δουλεύει στον όμιλο. Λίγο αργότερα απέκτησε δύο αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ παράλληλα άρχισε να λειτουργεί και το εθνικό κανάλι της Τουρκίας, NTV. Για να χρηματοδοτήσει αυτήν τη λειτουργία πούλησε μέρος της Garanti bank.

Η Dogus Holding γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση του Σαχένκ. Η εταιρία αγόρασε το 74% των μετοχών της Door’s Group που περιλαμβάνει φίρμες όπως οι Kitchenette και Go Mongo.

Σήμερα ο επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης τράπεζας, καναλιών, εφημερίδων, ξενοδοχείων, αντιπρόσωπος αυτοκινήτων, βιομήχανος και κατασκευαστής καθώς και του ακινήτου που λειτουργεί το HYATT καθώς και άλλα ξενοδοχειακά ακίνητα της γειτονικής χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider