«Κίνδυνος» για παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών λόγω κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κίνδυνος» για παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών λόγω κορονοϊού
Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής προφυλακτικών, αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή στα εργοστάσια της.

Ακόμα ένα προϊόν ευρείας χρήσης φαίνεται πως κινδυνεύει να βρεθεί σε έλλειψη, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Πέρα από τις ιατρικές μάσκες και τους αναπνευστήρες φαίνεται πως και τα προφυλακτικά βρίσκονται στην κατηγορία των προϊόντων που εμφανίζουν έλλειψη στην αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, σήμερα, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής προφυλακτικών, αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή στα εργοστάσια της, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πρόκειται για την μαλαισιανή Karex, η οποία κατασκευάζει ένα στα πέντε προφυλακτικά παγκοσμίως. Όμως τα αυστηρά μέτρα των τελευταίων 10 ημερών δημιουργούν ήδη έλλειψη 100 εκατ. προφυλακτικών.

Όπως αναφέρεται, τα προϊόντα της Karex πωλούνται στην αγορά από εμπορικά σήματα, όπως Durex, παρέχονται σε κρατικά συστήματα υγείας όπως το βρετανικό NHS ή διανέμονται από προγράμματα παροχής βοήθειας όπως το Ταμείο των Ηνωμένων Eθνών για τον Πληθυσμό.

«Τρομακτική η έλλειψη προφυλακτικών»

«Θα δούμε παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών παντού, το οποίο θα είναι τρομακτικό», δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο Γκοχ Μιαχ Κιατ, διευθύνων σύμβουλος της Karex. «Η ανησυχία μου είναι ότι για πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα στα βάθη της Αφρικής, η έλλειψη δεν θα είναι μόνο για δύο εβδομάδες ή έναν μήνα. Η έλλειψη μπορεί να κρατήσει μήνες».

Η Μαλαισία είναι η χώρα που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στη νοτιοανατολική Ασία, με 2.161 κρούσματα του κορονοϊού και 26 θανάτους. Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 14 Απριλίου.

Οι άλλες χώρες με μεγάλη παραγωγή προφυλακτικών είναι η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός και είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων, καθώς και η Ινδία και η Ταϊλάνδη, όπου τώρα καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Γκοχ δήλωσε ότι η Karex είναι στη διαδικασία να υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η Μαλαισία δίνει το ‘πράσινο φως’ σε άλλους παραγωγείς βασικών αγαθών να λειτουργούν με το ήμισυ του προσωπικού.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider