Γαλλία: Η επόμενη κίνηση για τον ψηφιακό φόρο GAFA ανήκει στον Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Η επόμενη κίνηση για τον ψηφιακό φόρο GAFA ανήκει στον Τραμπ
Εναπόκειται στις αμερικανικές αρχές να κάνουν μια κίνηση για τον 'ψηφιακό' φόρο, δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ.

Στις αμερικανικές αρχές εναπόκειται πλέον, να κάνουν μια κίνηση τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά το γαλλικό φόρο «GAFA» που στοχοποιεί μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης Τραμπ να αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην «κόντρα» μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ και την κατεύθυνση που θα πάρει ο «εμπορικός πόλεμος».

Κυρώσεις επί κυρώσεων

Ο Λεμέρ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταπαντήσει εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις σε βάρος της Γαλλίας.

Η αμερικανική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η μελλοντική διεθνής φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να είναι προαιρετική για τις εταιρίες, είναι «αδιέξοδη» και δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, δήλωσε ο Λεμέρ, ύστερα από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία προκειμένου να συζητήσουν την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση.

Δύο εβδομάδες προθεσμία

Στις αρχές του χρόνου,2020, η Γαλλία και οι ΗΠΑ όρισαν προθεσμία δύο εβδομάδων προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαμάχη για το γαλλικό φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου, ο οποίος είναι γνωστός ως GAFA από τα πρώτα γράμματα της Google, Apple, Facebook και Amazon.

Ο φόρος Gafa αφορά όχι τα κέρδη αλλά τον κύκλο εργασιών τους και η Γαλλία αποφάσισε να τον επιβάλει εν αναμονή της εναρμόνισης των κανονισμών στο επίπεδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στον ΟΟΣΑ η Γαλλία επιμένει να εφαρμοστεί ένας ελάχιστος πραγματικός φορολογικός συντελεστής 12,5% επί των κερδών. Και εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, ο γαλλικός φόρος θα καταργηθεί, διαβεβαίωσε ο Λε Μερ υποστηρίζοντας ότι «πολλές άλλες χώρες» στηρίζουν αυτήν την πρόταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider