Τράπεζα Πειραιώς: Μέχρι και τις 2.980 μονάδες μπορεί να φτάσει το 2020 ο S&P 500

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Μέχρι και τις 2.980 μονάδες μπορεί να φτάσει το 2020 ο S&P 500
Κοντά σε ιστορικά υψηλά ο S&P500 σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς

Για ένα ακόμη 3μηνο, τα αποτελέσματα του δείκτη της Wall Street, S&P 500 ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, με τα περιθώρια κέρδους να περιορίζονται οριακά, ωστόσο διατηρήθηκαν κοντά σε ιστορικά υψηλά, όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς σε έκθεση της.

Πλέον, οι εκτιμήσεις για μείωση της κερδοφορίας έχουν μεταφερθεί για το 2ο τρίμηνο, στο 3ο τρίμηνο αναμένεται η επάνοδος στο θετικό πρόσημο και στο 4ο τρίμηνο η ενδυνάμωση του ρυθμού αύξησης. Σε ορίζοντα έτους, οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν σε αύξηση EPS κατά 4,1% (από 4,9% 3 μήνες πριν) ενώ σύμφωνα με το στατιστικό μας μακροοικονομικό υπόδειγμα, είναι πιθανή η υποχώρηση της εταιρικής κερδοφορίας στο τέλος του 2019. Οι αποτιμήσεις πλέον δεν χαρακτηρίζονται ελκυστικές καθώς είναι υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους, δημιουργώντας επιφυλακτικότητα. Οι επαναγορές ιδίων μετοχών και τα μερίσματα διατήρησαν την ανοδική δυναμική τους και βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά ενώ αντίθετα τα ταμειακά διαθέσιμα του S&P 500 ex financials υποχώρησαν για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 3ετίας.

Παράλληλα, το συνολικό ποσό που διατέθηκε τον τελευταίο χρόνο για επαναγορές και μερίσματα ως ποσοστό των ταμειακών διαθεσίμων διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο από τα τέλη του 2008. Η πολιτική έκδοσης ομολόγων και διάθεσης του ποσού για επαναγορές ιδίων μετοχών που ακολουθούσαν στο παρελθόν οι εταιρίες, δύσκολα θα διατηρηθεί με τους ίδιους ρυθμούς καθώς ο εταιρικός δανεισμός και επιμέρους δείκτες μόχλευσης είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά. Η χρονική στιγμή μείωσης του ποσού που διατίθεται για επαναγορά ιδίων μετοχών, δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί ωστόσο πλησιάζει, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικός παράγοντας ζήτησης για μετοχές. Προσεγγίζοντας τον S&P 500 μέσω μακροοικονομικής προσέγγισης, επιμέρους μάκρο στοιχεία προδιαθέτουν για μείωση της κερδοφορίας το 2019 ενώ οι αποτιμήσεις είναι ακριβές. Η πρόσφατη υποχώρηση του S&P 500 μετέτρεψε την βραχυπρόθεσμη του εικόνα σε αρνητική, ωστόσο η μεσοπρόθεσμη του εικόνα διαμορφώνεται σε ουδέτερη. Ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 2.803 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 11,8% από την αρχή του έτους.

Οι αβεβαιότητες διατηρούνται καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η δυναμική της οικονομίας δείχνει σημάδια εξασθένισης, οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία περιορίζονται και την Fed να χαλαρώνει την νομισματική πολιτική της. Λαμβάνοντας υπόψιν την τάση της αγοράς, τις εκτιμήσεις για τα θεμελιώδη και τις αποτιμήσεις του S&P500, τους μακροοικονομικούς παράγοντες και επιμέρους παραδοχές για τη μεταβλητότητα του S&P500 το επόμενο διάστημα, εκτιμούμε ότι ο S&P500 στο τέλος 1ου τριμήνου 2020 πιθανόν να διαμορφωθεί σε εύρος μεταξύ 2.980 μονάδες (6% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή, δίνοντας βαρύτητα σε θετικές παραδοχές) και 2.400 μονάδες (14% χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή, δίνοντας βαρύτητα σε αρνητικές παραδοχές). Η μέση τιμή διαμορφώνεται στις 2.690 μονάδες. Η εκτίμηση της Πειραιώς συνιστά αμυντική στάση, όχι μόνο για τον S&P 500 αλλά για το σύνολο των μετοχικών αγορών.

Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία στο σύνολο του 2019 περιορίστηκαν μερικώς, σε σχέση με τις προσδοκίες στο τέλος Μαρτίου (4,1% έναντι 4,9%) ενώ αντίθετα ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για τις πωλήσεις (6,9% έναντι 6,7%) και τα μερίσματα (7,1% έναντι 3,3%).

Λαμβάνοντας υπόψιν την τάση της αγοράς, τις εκτιμήσεις για τα θεμελιώδη και τις αποτιμήσεις του S&P 500, τους μακροοικονομικούς παράγοντες και επιμέρους παραδοχές για τη μεταβλητότητα του S&P 500 το επόμενο διάστημα, η Πειραιώς εκτιμά ότι ο S&P 500 στο τέλος 1ου τριμήνου 2020 πιθανόν να διαμορφωθεί σε εύρος μεταξύ 2.980 μονάδες (6% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή, δίνοντας βαρύτητα σε θετικές παραδοχές) και 2.400 μονάδες (14% χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή, δίνοντας βαρύτητα σε αρνητικές παραδοχές). Η μέση τιμή διαμορφώνεται στις 2.690 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider