Μειωμένες οι επενδύσεις Venture Capital στο α' τρίμηνο του 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειωμένες οι επενδύσεις Venture Capital στο α' τρίμηνο του 2019
Yποχώρησαν στα 53 δισ. δολάρια στο α' τρίμηνο,  από το ιστορικό υψηλό των 71 δισ.  στο δ' τρίμηνο του 2018

Ισχυρές πιέσεις στις συνολικές επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών(VC) άσκησε η υποχώρηση των κινεζικών επενδύσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2019, μετά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2018. Ειδικότερα, οι συνολικές επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών (VC) υποχώρησαν στα 53 δισ. δολάρια στο α' τρίμηνο, από το ιστορικό υψηλό των 71 δισ. στο δ' τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse της KPMG.

Παρότι οι επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη διατηρήθηκαν σε σχετικά ισχυρά επίπεδα σε τριμηνιαία βάση, οι συμφωνίες VC στην Κίνα υποχώρησαν από τα 10,1 δισ. δολάρια στο δ' τρίμηνο του 2018 στα 5,8 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς παρατηρήθηκε στασιμότητα στις συμφωνίες-μαμούθ, επισημαίνεται στην έκθεση της KPMG.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγκος συναλλαγών VC κατέγραψε πτώση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο και ανήλθε σε μόλις 2.657 συναλλαγές – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 τριμήνων, μετά το β' τρίμηνο του 2011. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του όγκου συναλλαγών ήταν αισθητή σε όλες τις περιοχές αλλά ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη – όπου σημειώθηκε πτώση στις 487 συναλλαγές το α' τρίμηνο του 2019, από 882 συναλλαγές το δ' τρίμηνο του 2018.

«Παρατηρήθηκαν μια σειρά από διακριτές τάσεις στην αγορά VC το πρώτο τρίμηνο του 2019», σημείωσε ο Κρίστιαν Τόμας, γενικός διευθυντής και επικεφαλής του Συμβουλευτικού τμήματος της KPMG στην Ελλάδα. «Από τη μία πλευρά, ο όγκος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε σταθερά επίπεδα σε ΗΠΑ και Ευρώπη – σε μεγάλο βαθμό χάρη στις σημαντικές επενδύσεις που καταγράφηκαν σε συμφωνίες προχωρημένου σταδίου. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, έκλεισαν αυτό το τρίμηνο δέκα συναλλαγές αξίας 125 εκατ. Δολαρίων και άνω, έναντι μόλις έξι συναλλαγών το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όσον αφορά στον όγκο των επενδύσεων, κάτι που μένει να φανεί».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρήθηκε συνεχιζόμενη ενίσχυση του όγκου συναλλαγών το α' τρίμηνο του 2019, αγγίζοντας τα 32,6 δισ. δολάρια – το δεύτερο υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Όμως, και οι επενδύσεις VC διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα στην αμερικανική ήπειρο.

Στην Ασία, οι επενδύσεις VC μειώθηκαν δραστικά αυτό το τρίμηνο, από 16,9 δισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε μόλις 13 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2019, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου από το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ο όγκος συναλλαγών συνέχισε την κατακόρυφη πτωτική πορεία που ξεκίνησε το γ΄ τρίμηνο του 2018.

Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις VC παρουσίασαν μεικτή εικόνα αυτό το τρίμηνο, ενδεχομένως λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των προκλήσεων που σχετίζονται με το Brexit. Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές VC για πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών ανήλθαν συνολικά σε US$ 6,5 δισ. το α΄ τρίμηνο του 2019, ελαφρώς χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2018. Σε επίπεδο όγκου συναλλαγών ωστόσο, σημειώθηκε πτώση από 882 συναλλαγές το δ΄ τρίμηνο του 2018, σε 487 αυτό το τρίμηνο – το χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τα τέλη του 2010.

Ενισχυμένες οι προοπτικές των δημόσιων εγγραφών

Τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία κατέγραψαν σχετικά καλές επιδόσεις το α΄ τρίμηνο του 2019, παρά τη μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2018 και τις εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το διεθνές εμπόριο. «Από το 2014, ο αριθμός των ενεργών εταιρειών Unicorns στις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί υπερβαίνοντας τις 160 σήμερα, χάρη στα ιδιωτικά κεφάλαια που είναι άμεσα διαθέσιμα και επιτρέπουν στις εταιρείες να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα εκτός χρηματιστηριακής αγοράς», εξηγεί ο Brian Hughes, National Private Markets Group Leader της KPMG στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider