Μια νέα «γενιά» 24 μονόκερων αναδείχθηκεσε μια σειρά καθετοποιημένων κλάδων παγκοσμίως το α΄ τρίμηνο του 2019, μεταξύ των οποίων 15 εταιρείες στις ΗΠΑ και 4 εταιρείες στην Κίνα, σύμφωνα με έκδοση Venture Pulse της KPMG για το α΄ τρίμηνο του 2019.

Βέβαια η νέα γενιά εταιρειών Unicorns που προέκυψε το α΄ τρίμηνο του 2019 ξεπέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ και της Κίνας, αφού περιλαμβάνονται σε αυτή η αυστραλιανή Airwallex, οι ινδικές BigBasket και Delhivery, η γαλλική Doctolib και η γερμανική N26.

Οι 4 από τους μονόκερους που «γεννήθηκαν» το α΄ τρίμηνο του 2019 είναι εταιρείες Fintech και, συγκεκριμένα, οι Airwallex, Marqeta, Chime και N26. Ο αυξανόμενος αριθμός των εν λόγω εταιριών στον τομέα του Fintech επιβεβαιώνει τη ραγδαία ωρίμανση του κλάδου χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.

Μάλιστα παρά τη μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2018 και τις εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το διεθνές εμπόριο ενισχύονται συνολικά και οι προοπτικές των δημόσιων εγγραφών με τις επιδόσεις να χαρακτηρίζονται καλές στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, Ευρώπης και Ασίας.

«Από το 2014, ο αριθμός των ενεργών εταιρειών Unicorns στις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί υπερβαίνοντας τις 160 σήμερα, χάρη στα ιδιωτικά κεφάλαια που είναι άμεσα διαθέσιμα και επιτρέπουν στις εταιρείες να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα εκτός χρηματιστηριακής αγοράς», εξηγεί ο Brian Hughes, National Private Markets Group Leader της KPMG στις ΗΠΑ.

«Μετά από πολυετή αναμονή, είδαμε επιτέλους κάποιες εταιρείες Unicorns να επιλέγουν την οδό της αρχικής δημόσιας εγγραφής στα τέλη του 2018. Εκτιμούμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί για το μεγαλύτερο τμήμα του 2019 – χάρη στις πρόσφατες αρχικές δημόσιες εγγραφές υψηλής αξίας, όπως η Lyft, και στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των αγορών αρχικών δημόσιων εγγραφών» συμπληρώνει.

Πτώση κατέγραψαν οι επενδύσεις των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VC)

Οι συνολικές επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών (VC) υποχώρησαν από το ιστορικό υψηλό των 71 δισ. δολαρίων το δ΄ τρίμηνο του 2018, στα 53 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο του 2019, λόγω της πτώσης στις κινεζικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων.

Παρότι οι επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη διατηρήθηκαν σε σχετικά ισχυρά επίπεδα σε τριμηνιαία βάση, οι συμφωνίες VC στην Κίνα υποχώρησαν από τα 10,1 δισ. δολάρια το δ΄ τρίμηνο του 2018 στα 5,8 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο του 2019, καθώς παρατηρήθηκε στασιμότητα στις συμφωνίες-μαμούθ, όπως επισημαίνεται στην έκδοση Venture Pulse της KPMG για το α΄ τρίμηνο του 2019.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγκος συναλλαγών VC κατέγραψε πτώση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο και ανήλθε σε μόλις 2.657 συναλλαγές – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 τριμήνων, μετά το β΄ τρίμηνο του 2011. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του όγκου συναλλαγών ήταν αισθητή σε όλες τις περιοχές αλλά ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη – όπου σημειώθηκε πτώση στις 487 συναλλαγές  το α΄ τρίμηνο του 2019, από 882 συναλλαγές  το δ΄ τρίμηνο του 2018.