Διαψεύδει τα σενάρια επένδυσης στη Folli Follie ο κινεζικός όμιλος Fosun

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαψεύδει τα σενάρια επένδυσης στη Folli Follie ο κινεζικός όμιλος Fosun
Όλο και πιο διστακτικοί εμφανίζονται οι πιστωτές, καθώς η Folli Follie έχει χάσει πλέον σημαντικές μάρκες του χαρτοφυλακίου της.

Τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να είναι δυνητικός επενδυτής στο λεγόμενο «σχέδιο εξυγίανσης» της Folli Follie, βάζει ο κινεζικός όμιλος Fosun International, ο οποίος προχώρησε στην πλήρη διαγραφή της αξίας της συμμετοχής που διατηρούσε στην εταιρεία.

Εν τω μεταξύ, αν και η Folli Follie θα λάβει έως τα τέλη Μαρτίου ένεση ρευστότητας από την πώληση του διαμερίσματος το οποίο χρησιμοποιούσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου στο Χονγκ Κονγκ, η προοπτική ενός βιώσιμου πλάνου ανάταξης γίνεται ολοένα και πιο μακρινή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Όλο και πιο διστακτικοί να στηρίξουν την εταιρεία εμφανίζονται οι πιστωτές, καθώς έχει χάσει πλέον σημαντικές μάρκες του χαρτοφυλακίου της.

Η Fosun, στην ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2018 που δημοσίευσε χθες Τρίτη, αναφέρει πως προχώρησε στην πλήρη διαγραφή της αξίας της συμμετοχής από το ενεργητικό της, σε μια κίνηση που ισοδυναμεί με ζημία 141 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται στις οικονομικές της καταστάσεις, διακρατεί το 16,37% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie. Ενα ποσοστό της τάξης του 5% εξ αυτού αγοράστηκε μετά τις καταγγελίες για λογιστικές ατασθαλίες πέρυσι τον Μάιο.

Η Fosun αναφέρει πως δαπάνησε 86 εκατ. ευρώ για την κτήση της αρχικής της θέσης και ότι στα τέλη του 2017 ενέγραψε ως υπεραξία αποκτηθείσα από αυτή της την επένδυση 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων μερισμάτων ύψους 7 εκατ. που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της διακράτησης της θέσης της. Στα τέλη του 2018, και αφού είχε αυξήσει και τη θέση της στο 16,37% (κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της κρίσης), προχώρησε στην πλήρη διαγραφή της αξίας της συμμετοχής, από την οποία δηλώνει πως έχασε 141 εκατ. Η σωρευμένη καθαρή ζημία (κόστος κτήσης μείον μερίσματα) αναφέρεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. «Ο όμιλος θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του συμβάντος», αναφέρει στο σχετικό εδάφιο των οικονομικών της καταστάσεων η Fosun International.

Την ίδια ώρα η Folli Follie, που αντιμετωπίζει σφοδρή κρίση ρευστότητας, ολοκλήρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την πώληση του διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ που είχε στο ενεργητικό της, αλλά χρησιμοποιούσε η οικογένεια του ιδρυτή και βασικού μετόχου Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τίμημα της πώλησης είναι 15,3 εκατομμύρια δολάρια και έχει ήδη εισπράξει έναντι αυτού δύο δόσεις των 800 χιλιάδων δολαρίων. Η εξόφληση αναμένεται, εκτός απροόπτου, να γίνει έως τα τέλη του Μαρτίου και υπολογίζεται πως το προϊόν της πώλησης θα παράσχει επαρκή ρευστότητα στη Folli Follie για να αντεπεξέλθει, οριακά, στις υποχρεώσεις του Απριλίου. Επί του παρόντος, παραμένει αδιευκρίνιστο το φυσικό πρόσωπο πίσω από τη νομική οντότητα που αγόρασε το διαμέρισμα και έτσι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν φήμες για υποτιθέμενα συμφέροντα που συνδέονται με τον βασικό μέτοχο.

Οσον αφορά τους όρους της συζητούμενης συμφωνίας (term sheet) της Folli Follie με τους ομολογιούχους πιστωτές της, η οριστικοποίησή τους παραμένει ανοικτή και μαζί με αυτή επιμηκύνονται και οι απαιτούμενοι χρόνοι για τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων, που θα κληθούν να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν. Οι σχετικές πληροφορίες περί των προθέσεών τους, πάντως, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία, αναφέρουν κύκλοι σε επαφή με τις σχετικές διεργασίες. Τις ημέρες αυτές, πάντως, πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των «principals» των ομολογιούχων, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής θέσης για την εισήγηση που θα κάνουν στις γενικές συνελεύσεις των κατόχων των χρεογράφων, που θα συγκληθούν όταν και εφόσον κλείσει το term sheet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider