Αντίθετος με τη συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank ο Ενρία του SSM

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίθετος με τη συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank ο Ενρία του SSM
Ο Ενρία, αν και δεν κατονομάζει τις δύο γερμανικές τράπεζες, τάσσεται κατά της δημιουργίας «εθνικών πρωταθλητών» στον τραπεζικό κλάδο. Η δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» αποτελεί όμως τον στόχο του Βερολίνου.

Έμμεσο, αλλά σαφές «όχι», στο σενάριο συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank λέει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.

Ο Ενρία, αν και δεν κατονομάζει τις δύο γερμανικές τράπεζες, τάσσεται κατά της δημιουργίας «εθνικών πρωταθλητών» στον τραπεζικό κλάδο. Δεδομένου όμως ότι πρωταρχικός στόχος του Βερολίνου είναι η δημιουργία μιας τράπεζας- εθνικού πρωταθλητή για να «τρέξει» τη γερμανική ανάπτυξη, είναι σαφές ότι ο Ενρία δεν μιλάει στον… αέρα.

Αντίθετα τα σχόλιά του καταδεικνύουν πως πολύ σύντομα ΕΚΤ και Βερολίνο δεν αποκλείεται να κινηθούν σε τροχιά σύγκρουσης, λόγω του τραπεζικού «γάμου» που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση.

«Δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα του εθνικού πρωταθλητή ή του ευρωπαϊκού πρωταθλητή. Όταν είσαι μηχανισμός εποπτείας, δεν πρέπει να προάγεις κανένα τέτοιο σχήμα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ενρία, σε συνέντευξή του στους Financial Times, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί από τότε που ανέλαβε τα ηνία του SSM.

Αν και δεν αναφέρθηκε προσωπικά στις δύο γερμανικές τράπεζες, ο Ενρία δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, ο SSM θα αγνοήσει κάθε πολιτικό κίνητρο που μπορεί να υπάρξει πίσω από προτάσεις για τέτοιου είδους δεσμούς. Εμάς μας αφορά η βιωσιμότητα του κάθε project».

Η συνέντευξη του Ενρία στους Financial Times δόθηκε πριν επιβεβαιωθούν επισήμως οι φήμες για επικείμενη συγχώνευση των δύο γερμανικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider