Πώς έφτασε η Deutsche Bank να γίνει ο «αδύναμος κρίκος» των ευρωπαϊκών τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς έφτασε η Deutsche Bank να γίνει ο «αδύναμος κρίκος» των ευρωπαϊκών τραπεζών
Η μετοχή της Deutsche Bank έχει κατακρημνιστεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η τράπεζα έχει βρεθεί στη δίνη σωρείας σκανδάλων και τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο κύρος της.

Περίτρανα δείχνουν να επιβεβαιώνονται οι φόβοι πως η Deutsche Bank τείνει να γίνει ο «ασθενής» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Το μέγεθος, όμως, του «σεισμού» που μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια επιβεβαίωση είναι τεράστιο, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και ένα πιστωτικό ίδρυμα – ορόσημο για πάρα πολλές δεκαετίες, τόσο για τη γερμανική, όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως γράφει το Business Insider, η μετοχή της Deutsche Bank έχει κατακρημνιστεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η τράπεζα έχει βρεθεί στη δίνη σωρείας σκανδάλων και τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο κύρος της.

Τα σκάνδαλα που απειλούν τη φήμη της ξεκινούν από την «έφοδο» των γερμανικών αστυνομικών αρχών στα κεντρικά της γραφεία και μπορούν να φτάσουν μέχρι την εμπλοκή της στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος της Danske Bank.

Σοβαρό πλήγμα για τη μετοχή της αποτέλεσαν και τα μη ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο η γερμανική τράπεζα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νέος γύρος ανησυχιών για την επόμενη μέρα της άλλοτε πανίσχυρης γερμανικής τράπεζας πυροδοτήθηκε όταν η ίδια πλήρωσε αρκετά «τσουχτερό» επιτόκιο για να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, εκδίδοντας επταετές ομόλογο. Το επιτόκιο μάλιστα ήταν πολύ υψηλότερο από τα αντίστοιχα επιτόκια που πλήρωσαν άλλες, σαφώς μικρότερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Βασική προτεραιότητα για εμάς τώρα είναι να μειώσουμε τα κόστη χρηματοδότησης. Και στη συνέχεια να βελτιώσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας», δήλωσε πρόσφατα, μιλώντας στους Financial Times, κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας.

Πλέον η κεφαλαιοποίηση της Deutsche Bank δεν ξεπερνά τα 16 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στα επίπεδα κεφαλαιοποίησης μιας μεσαίου βεληνεκούς αμερικανικής τράπεζας.

Οργιάζουν οι φήμες για την «επόμενη» μέρα

Την ίδια στιγμή, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για ενδεχόμενη εξαγορά της Deutsche Bank από άλλη τράπεζα ή ακόμη και για συγχώνευσή της με την Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

«Οι τιμές των μετοχών τόσο της Deutsche Bank όσο και της Commerzbank είναι χαμηλές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εξαγοραστούν από μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», εκτίμησε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Κούκις, σε δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung.

Ο Γερμανός αξιωματούχος «βάζει» τώρα στο τραπέζι των σεναρίων το ενδεχόμενο Deutsche Bank και Commerzbank να καταστούν στόχοι εξαγοράς από άλλες ισχυρότερες τράπεζες.

Μέχρι πρότινος, η έντονη φημολογία για τις δύο τράπεζες επικεντρωνόταν στην πιθανότητα της μεταξύ τους συγχώνευσης.

«Στη φύση, τα μεγαλύτερα ζώα τρώνε τα μικρότερα», φέρεται να δήλωσε ο Κούκις στην εφημερίδα. «Στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αυτού του είδους οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους μετόχους και τους διευθύνοντες των επιχειρήσεων, το κράτος απλά ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, πριν από μερικά 24ωρα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς γνωστοποίησε ότι συζητά με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών για το μέλλον τους, ενώ χαρακτήρισε τις πληροφορίες περί σχεδίων συγχώνευσής τους «σεναριολογία». Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο Βερολίνο, η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Ετήσια κέρδη για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε η Deutsche Bank παρά το αδύναμο τέταρτο τρίμηνο. Η γερμανική τράπεζα πάντως δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους αναλυτές.

Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 341 εκατ. ευρώ για το 2018 αποτυγχάνοντας να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετέχοντας σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ποσό να φθάσει τα 461 εκατ. ευρώ. Για το τέταρτο τρίμηνο μόνο, η τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές 409 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 25 δισ. ευρώ και τα 5,5 δισ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Ο δείκτης tier-1 υποχώρησε στο 13,6% το 2018, έναντι 14% που ήταν στα τέλη του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider