Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για Deutsche Bank και Commerzbank – Τι «έπεσε» τώρα στο τραπέζι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για Deutsche Bank και Commerzbank – Τι «έπεσε» τώρα στο τραπέζι
Στόχοι εξαγορών οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας; Πόσο πιθανό είναι πλέον το σενάριο της μεταξύ τους συγχώνευσης; Κρίνεται το μέλλον του γερμανικού τραπεζικού συστήματος.

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την επόμενη μέρα της Deutsche Bank και της Commerzbank, των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών, αλλά και δύο ιδρυμάτων – ορόσημο για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

«Οι τιμές των μετοχών τόσο της Deutsche Bank όσο και της Commerzbank είναι χαμηλές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εξαγοραστούν από μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Κούκις, σε δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung.

Ο Γερμανός αξιωματούχος «βάζει» τώρα στο τραπέζι των σεναρίων το ενδεχόμενο Deutsche Bank και Commerzbank να καταστούν στόχοι εξαγοράς από άλλες ισχυρότερες τράπεζες.

Μέχρι πρότινος, η έντονη φημολογία για τις δύο τράπεζες επικεντρωνόταν στην πιθανότητα της μεταξύ τους συγχώνευσης.

«Στη φύση, τα μεγαλύτερα ζώα τρώνε τα μικρότερα», φέρεται να δήλωσε ο Κούκις στην εφημερίδα. «Στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αυτού του είδους οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους μετόχους και τους διευθύνοντες των επιχειρήσεων, το κράτος απλά ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, πριν από μερικά 24ωρα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς γνωστοποίησε ότι συζητά με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών για το μέλλον τους, ενώ χαρακτήρισε τις πληροφορίες περί σχεδίων συγχώνευσής τους «σεναριολογία». Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο Βερολίνο, η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Ανάσα» η επιστροφή στην κερδοφορία

Ετήσια κέρδη για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε η Deutsche Bank παρά το αδύναμο τέταρτο τρίμηνο. Η γερμανική τράπεζα πάντως δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους αναλυτές.

Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 341 εκατ. ευρώ για το 2018 αποτυγχάνοντας να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετέχοντας σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ποσό να φθάσει τα 461 εκατ. ευρώ. Για το τέταρτο τρίμηνο μόνο η τράπεζα ανακοίνωσε απώλειες 409 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα έφθασαν τα 25 δισ. ευρώ και τα 5,5 δισ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Ο δείκτης tier-1 υποχώρησε στο 13,6% το 2018, έναν 14% που ήταν στα τέλη του 2017.

«Η επιστροφή μας στην κερδοφορία δείχνει ότι η Deutsche Bank βρίσκεται σε σωστή τροχιά», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Κρίστιαν Σιούινγκ. «Για το 2019 στοχεύουμε όχι μόνο να εξοικονομήσουμε κόστη, αλλά, επίσης, να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη», ανέφερε.

Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε και η κερδοφορία της Commerzbank για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται οι προβλέψεις για την πορεία των εσόδων για το τρέχον έτος, 2019.

Ειδικότερα, για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε κέρδη ύψους 113 εκατ. ευρώ (127,7 εκατ. δολάρια). Να σημειωθεί εδώ ότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 79 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,24 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 1,64 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τη διαμόρφωση του κόστους το 2019, η Commerzbank, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο, υπό το βάρος των φημών για επικείμενη συγχώνευση με την Deutsche Bank, προβλέπει υποχώρησή του κάτω από τα επίπεδα των 6,8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή μερίσματος, η γερμανική τράπεζα το τοποθετεί στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Η Deutsche Bank βρίσκεται στο στόχαστρο των επενδυτών λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια. Της έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ πολλές προσπάθειες αναδιάρθρωσης έχουν αποτύχει.

Λόγω ακριβώς αυτών των προβλημάτων πληθαίνουν οι φήμες για πιθανή συγχώνευση της Deutsche Bank με κάποια άλλη τράπεζα, με πιο πιθανή την Commerzbank. Πρόκειται για έναν τραπεζικό «γάμο», ο οποίος όχι μόνο συζητείται εδώ και μήνες, αλλά και εάν υλοποιηθεί, αναμένεται να ταράξει τα νερά του ευρωπαϊκού τραπεζικού γίγνεσθαι.

«Κορυφαία στελέχη της Deutsche Bank αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της συγχώνευσης με την Commerzbank, ίσως και μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, εάν εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές», έγραφε πρόσφατα το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider