Τα 5 επαγγέλματα που «ανθίζουν» από τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 5 επαγγέλματα που «ανθίζουν» από τη νομιμοποίηση της κάνναβης
Σε μεγαλοεργοδότη εξελίσσεται η βιομηχανία της κάνναβης. Το 2017 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία της μαριχουάνας αυξήθηκε κατά 445%, υπερβαίνοντας αυτές του κλάδου της  τεχνολογία (254%) και της υγειονομικής περίθαλψης (70%), σύμφωνα με το ZipRecruiter.

Πριν από έξι χρόνια, η ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας ήταν παράνομη και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ για σχεδόν έναν αιώνα. Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 όμως, οποιοσδήποτε άνω των 21 ετών μπορεί να καταναλώνει νόμιμα μαριχουάνα σε 10 πολιτείες της χώρας. Συνολικά, 33 κράτη κατά τα τελευταία 22 χρόνια έχουν περάσει κάποια μορφή νομιμοποίησης της μαριχουάνας, είτε για ιατρική είτε για ψυχαγωγική χρήση.

Παρά τη συνεχιζόμενη ομοσπονδιακή απειλή η βιομηχανία μαριχουάνας των ΗΠΑ ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται ότι θα αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο θα επιτρέψει ο νόμος. Μαζί με την ανάπτυξή της μάλιστα θα δημιουργήσει εξίσου γρήγορα και νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με το New Frontier Dataη εν λόγω βιομηχανία αναμένεται μέχρι το 2020 να δημιουργήσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας. Το 2017 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία της μαριχουάνας αυξήθηκε κατά 445%, υπερβαίνοντας αυτές του κλάδου της τεχνολογία (254%) και της υγειονομικής περίθαλψης (70%), σύμφωνα με το ZipRecruiter.

Η βιομηχανία αναζητά εργαζομένους σε όλο το φάσμα των εργασιών, από λογιστές και πωλητές μέχρι καλλιεργητές και ειδικούς στην τεχνολογία. Καθώς μάλιστα η βιομηχανία αναπτύσσεται τόσο πολλαπλασιάζονται και οι ευκαιρίες. Η Καλιφόρνια, το Κολοράντο και η Ουάσιγκτον καταγράφουν σήμερα την μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων και αυτό θα διευρύνεται όσο εξαπλώνεται η νομιμοποίηση.

Παρότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την καλλιέργεια μαριχουάνας εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από άλλους, πολύ παλαιότερους κλάδους, αρχίζει να περιλαμβάνει θέσεις που πριν την νομιμοποίηση δεν υπήρχαν, προσφέροντας στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν σε μια εντελώς διαφορετική καριέρα.
Μιας και η νομιμοποίηση εξαρτάται από το κράτος μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένωση ή άλλος φορέας που να προσφέρει άδειες, εκπαίδευση και κατάρτιση, όσο αυξάνουν όμως οι απαιτήσεις δεν αποκλείεται να συσταθεί κάτι αντίστοιχο. Όσο για τις θέσεις εργασίας οι παρακάτω πέντε κρίνονται ως «μεγάλες ευκαιρίες καριέρας» με καλές προοπτικές και φυσικά απολαβές

Πρόκειται για εργασία μερικής απασχόλησης, αφού οι κλαδευτές καλούνται κατά το διάστημα της συγκομιδής για να αφαιρέσουν τα μπουμπούκια από τους μίσχους και τα φύλλα τα οποία στη συνέχεια θα επεξεργαστούν.

Αν ωστόσο πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση θα μπορούσε η θέση να είναι και πλήρους απασχόλησης. Ιδιαίτερη ειδίκευση δεν απαιτείται αλλά οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να είναι πάνω από 21 ετών για να μπορέσουν να πάρουν την ειδική άδεια. 

Οι κλαδευτές ωστόσο είναι οι πρώτοι απασχολούμενοι της βιομηχανίας της κάνναβης που μπορεί να αντικατασταθούν από τις μηχανές στο μέλλον. 

Μέσος μισθός: 12,25 έως 14 δολάρια την ώρα.
 

Η νόμιμη μαριχουάνα πωλείται σε ποικιλία μορφών, μεταξύ αυτών είναι τα έλαια, οι τσίχλες, οι καραμέλες, οι λοσιόν, το τσάι, τα χάπια και τα αρώματα.

Ο διευθυντής «εργαστηρίου» επιβλέπει την παραγωγή των ελαίων και των συμπυκνωμάτων των φυτών ώστε να είναι εντάξει για να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των παραπάνω προϊόντων.

Αυτό σημαίνει ότι είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του εργαστηρίου, την διαχείριση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτό και την διατήρηση των αυστηρών επιστημονικών πρωτοκόλλων.

Γι αυτό και η εργασία απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες. Χημικοί με διδακτορικά, ή πρώην εργαζόμενοι φαρμακευτικών εργαστηρίων κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτές τις δουλειές. Αυτές οι θέσεις μάλιστα πληρώνονται αρκετά καλά

Ο μέσος μισθός για εξειδικευμένους επαγγελματίες κυμαίνεται από 72.000 έως 191.000 δολάρια το χρόνο

Μερικές φορές η διαχείριση ενός καταστήματος μαριχουάνας μοιάζει με τη διαχείριση οποιουδήποτε άλλου καταστήματος λιανικής: πρέπει να διαχειριστείτε το προσωπικό, να κάνετε απογραφή, να διασφαλίσετε μια υγιή κι επαγγελματική ατμόσφαιρα. Μόνο που όλα τα παραπάνω γίνονται λίγο πιο σύνθετα εξαιτίας της φύσης του προϊόντος.

Καθήκον του «υπεύθυνου καταστήματος» είναι όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σύννομοι και όλοι οι χρήστες που μπαίνουν στο κατάστημα να είναι άνω των 21 ετών. Σε περίπτωση δε, που είναι κατάστημα που πουλά ιατρική κάνναβη να έχουν όλοι οι πελάτες τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα. 

Σε περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω δεν διασφαλίζεται το μαγαζί θα μπορούσε να κλείσει από την μια ημέρα στην άλλη. Γι αυτό και το πόστο αυτό απαιτεί την εμπειρία διαχείρισης μιας οιασδήποτε επιχείρησης λιανικής πώλησης, όπως ένα κατάστημα ενδυμάτων ή κοσμημάτων.

Μέσος μισθός: Από 56.000 έως 98.000 δολάρια ετησίως.

Όπως ο φαρμακοποιός, ο μπάρμαν έτσι και ο budtender είναι κάτι σαν τον «οικοδεσπότη» εκεί που η βιομηχανία μαριχουάνας συναντά τον καταναλωτή.

Από πίσω από τον πάγκο τους, οι budtenders  ελέγχουν τα δελτία ταυτότητας και τις κάρτες συνταγών, παρακολουθούν τις πωλήσεις κάνναβης και - το πιο σημαντικό - βοηθούν τους πελάτες να κατανοήσουν το προϊόν και πώς πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Παρόλο που θα πρέπει να μάθουν τα πάντα γύρω από τα προϊόντα κάνναβης, η προηγούμενη εμπειρία δεν κρίνεται απαραίτητη. Πολλά φαρμακεία προσφέρουν εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της εργασίας και οι budtenders έχουν και δυνατότητες εξέλιξης στον κλάδο. 

Μέσος μισθός: Από 13,25 έως 16 δολάρια την ώρα
 

Όσοι δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο συνομολογούν ότι η καλλιέργεια υγιούς μαριχουάνας είναι τέχνη και επιστήμη μαζί.  Όλες οι επιχειρήσεις τέτοιου τύπου ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζονται έναν διευθυντή καλλιέργειας, ο οποίος θα επιβλέπει την φύτευση, την κλωνοποίηση, το μπόλιασμα, το πότισμα και τη διαχείριση των παρασίτων. Σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι διευθυντές καλλιέργειας έχουν την ευθύνη διαχείρισης μιας ομάδας καλλιεργητών και η θέση συνήθως απαιτεί συχνή επικοινωνία με τις αρχές για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο. 

Απαραίτητο υπόβαθρο γι αυτή τη θέση είναι η κηπουρική ή η γεωργία. Φυσικά η εξοικείωση με την καλλιέργεια της κάνναβης προτιμάται, αλλά πολλοί εργοδότες δεν διστάζουν να προσλάβουν κάποιον με πείρα στη διαχείριση μεγάλων θερμοκηπίων ακόμα κι αν σ αυτά δεν καλλιεργούνταν κάνναβη. 

Μέσος μισθός για ειδικευμένους επαγγελματίες: 88.000 έως 250.500 δολάρια το χρόνο.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:56

Περιοδεία Κασσελάκη σε νησιά του Αιγαίου

10:51

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

10:34

Wella Hellas: Από πού προήλθε η ισχυρή ανάπτυξη τζίρου 46% - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

10:20

Σπανάκης: Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

10:04

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Γάζα

09:48

Επιχειρήσεις: Κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών - Δύο παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

09:28

Σκύρος: Πρόταση για τη ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

09:21

Θέμα χρόνου η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τον Νίγηρα

09:15

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

09:00

Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης

08:41

Υποβαθμίζει την επίθεση ο ΥΠΕΞ του Ιράν- Κάνει λόγο για «παιδικά παιχνίδια» και όχι drones

08:26

ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

08:24

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

08:18

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ - Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

08:12

Κακοκαιρία: Σε εξέλιξη ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Live η πορεία των φαινομένων

07:53

Ελλάκτωρ: Το «μάζεμα» της REDS, οι real estate επενδύσεις 350 εκατ. και το ΧΑ

07:48

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

07:30

Οδικές Παραχωρήσεις: Αποχωρεί η Hochtief από την «Ολυμπία Οδό» - Ο «χάρτης» των συμβάσεων

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider