Αν δεν σας λέει τίποτα το όνομα Lamborghini Marzal, μην ανησυχείτε. Το φουτουριστικό πρωτότυπο του 1967 απεχθανόταν τη δημοσιότητα και το γνωρίζουν ελάχιστοι φίλοι των τεσσάρων τροχών, πολύ περισσότερο καθώς δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή και παρέμεινε ένα και μοναδικό. Ωστόσο η Marzal αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό όχημα, σχεδιασμένο δια χειρός Μαρτσέλο Γκαντίνι για λογαριασμό του οίκου Bertone. Ο διάσημος Ιταλός designer είχε προφανώς μεγάλα κέφια, όταν σκιτσάριζε τη Marzal, την οποία προίκισε με διαφανείς, γυάλινες πόρτες που ανυψώνονται, με ασημί δερμάτινες επενδύσεις και με ένα πολύ χαμηλό αμάξωμα σε σχήμα σφήνας και με έξι προβολείς στη μάσκα.

Στο πίσω μέρος του μοναδικού πρωτότυπου τοποθετήθηκε ένας δίλιτρος εξακύλινδρος κινητήρας 175 ίππων, ειδικά εξελιγμένος για τη Marzal, η οποία παρέμεινε επί χρόνια στο μουσείο Bertone, πριν πουληθεί τον Μάιο του 2011 σε ιδιώτη συλλέκτη για 1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το άγνωστο στο ευρύ κοινό μοντέλο έκλεψε την παράσταση πριν μερικές ημέρες, οπότε έκανε την εμφάνισή του στο πλαίσιο του «Ιστορικού Γκραν Πρι του Μονακό» για παλαιά μονοθέσια της Formula 1.

Στο τιμόνι της συναρπαστικής Lamborghini κάθισε ο ίδιος ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό μαζί με τον ανιψιό του Αντρέα Κασιράγκι, ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του Ρενιέ. Ο πρόγονος του Αλβέρτου είχε οδηγήσει τη διαφανή Lamborghini το 1967 στους δρόμους του Πριγκιπάτου έχοντας ως συνοδηγό τη σύζυγό του Γκρέις και ακολούθησε με αυτήν τη διαδρομή του Γκραν Πρι της Formula 1.

Πάντως η Marzal άφησε πίσω της αντικαταστάτη, καθώς σε αυτή βασίζεται η θρυλική Lamborghini Espada. Το τετραθέσιο GT λανσαρίστηκε το 1968 με V12 κινητήρα 325 ίππων και η παραγωγή της ολοκληρώθηκε το 1987, αφού πουλήθηκαν συνολικά 1.217 τέτοια μοντέλα.