12.000 ευρώ επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στους κατοίκους της Αστυπάλαιας (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
12.000 ευρώ επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στους κατοίκους της Αστυπάλαιας (vid)
Η επένδυση της Volkswagen για την μετεξέλιξη της Αστυπάλαιας σε «Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί», περιλαμβάνει και ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο όμιλος Volkswagen και η Ελλάδα συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στο νησί της Αστυπάλαιας. Ταυτόχρονα, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ Κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσε μεταξύ πολλών άλλων την επιδότηση των κατοίκων του νησιού με 12.000 ευρώ, για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Αστυπάλαια καλύπτει έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό περίπου. 1.300 ατόμων και την επισκέπτονται περίπου 72.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Το νησί διαθέτει πολύ περιορισμένη συγκοινωνιακή υποδομή, με δύο λεωφορεία που λειτουργούν μόνο σε μια μικρή περιοχή του νησιού. Προς το παρόν, η ζήτηση ενέργειας καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηγές ορυκτών καυσίμων.

insider

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Smart & Sustainable Island», η Volkswagen θα επενδύσει ώστε η Αστυπάλαια θα γίνει ένα πρότυπο νησί για την κλιματική ουδέτερη κινητικότητα. Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως η κοινή χρήση οχημάτων, θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας. Η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Το έργο αρχικά θα διαρκέσει για έξι χρόνια.

Τι θα περιλαμβάνει η επένδυση

Στο επίκεντρο της μετεξέλιξης της Αστυπάλαιας σε έξυπνο και βιώσιμο νησί βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα με υπηρεσίες ψηφιακής κινητικότητας. Μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες, μέρος της παραδοσιακής δραστηριότητας ενοικίασης οχημάτων θα μετατραπεί σε υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων, με ηλεκτρονικά σκούτερ από τη μάρκα SEAT, ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα του ομίλου VW.

insider

Αυτό από μόνο του θα βοηθήσει στη σημαντική μείωση του στόλου των οχημάτων στο νησί. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα θα αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες καύσης. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η επιδότηση της αγοράς για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ιδιώτες κατοίκους της Αστυπάλαιας θα είναι η διπλάσια του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», δηλαδή 12.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η VW θα προσφέρει τα οχήματά της σε τιμές κόστους.

Τα οχήματα των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί - όπως οχήματα αστυνομίας, μεταφορές υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και στόλοι του δημόσιου τομέα - θα αντικατασταθούν επίσης με ηλεκτρικά. Η Volkswagen θα εγκαταστήσει τους φορτιστές Elli σε ολόκληρο το νησί για να εξασφαλίσει μια ολοκληρωμένη υποδομή φόρτισης, με 230 ιδιωτικά και πολλά δημόσια σημεία.

insider

Ένα πιλοτικό έργο με μεγάλη σημασία

Το έργο στην Αστυπάλαια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής «goTOzero» του ομίλου της Volkswagen και πρόκειται να χρησιμεύσει ως προσχέδιο για την ολική απαλλαγή από τον άνθρακα της κινητικότητας. Κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Volkswagen, αρκετές μάρκες ασχολούνται με αυτήν την προσπάθεια – σε αυτές περιλαμβάνονται οι Volkswagen, SEAT, τα επαγγελματικά οχήματα της Volkswagen, η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Elli και η UMI Urban Mobility International με τη μάρκα We Share.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του διευθύνοντος συμβούλου του Volkswagen Group Χέρμπερτ Ντις, καθώς και του Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, Υφυπουργού Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider