Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Με αύξηση 100% στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπαταρίας και επαναφορτιζόμενων υβριδικών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η ηλεκτρική επίθεση ξεκίνησε και τίποτα δεν φαίνεται να την ανακόπτει. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, το αντίστοιχο διάστημα του 2020 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν ήταν κατά 100,7% περισσότερα στην Ε.Ε. των 27 κρατών, φτάνοντας σε ποσοστό επί του συνόλου το 6,8% από 2,5 πέρυσι.

insider

Τα απόλυτα νούμερα είναι ακόμα αρκετά μικρά σε σχέση με το σύνολο, αρχίζουν όμως να διαμορφώνουν μια κρίσιμη μάζα πωλήσεων. Πιο συγκεκριμένα, 167.132 επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ταξινομήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2020 και φυσικά θα ήταν πολλά περισσότερα αν δεν προέκυπτε η πανδημία.

Αντίστοιχα εξαιρετική πορεία είχαν και τα υβριδικά αυτοκίνητα, με αύξηση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 45,1%

Τα κέρδη των αυτοκινήτων με κινητήρες μηδενικών ή πολύ χαμηλών ρύπων προήλθαν από τις μεγάλες απώλειες που σημείωσαν αυτά με συμβατικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, κατά 32,2 και 32,6% αντίστοιχα.

Και στην κορφή η Tesla

Τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά επαναφορτιζόμενων ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων πραγματοποίησε η Tesla, με το Model 3 μάλιστα να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση του πίνακα πωλήσεων ανά μοντέλο για το μήνα Μάρτιο, κάτω από εμβληματικό VW Golf και πάνω από το τρίτο Ford Focus.

insider

Είναι η πρώτη φορά που ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο διακρίνεται με τόσο μεγάλο όγκο πωλήσεων σε επίπεδο μήνα στην Ευρώπη.  Μάλιστα το Νοέμβριο του 2019 το Tesla 3 είχε και πάλι δημιουργήσει την έκπληξη στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς είχε βρεθεί στην τρίτη θέση των πωλήσεων με βάση τα μοντέλα της ευρωπαϊκής αγοράς.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, όπου η αγορά αυτοκινήτων κατακρημνίστηκε κατά 80% τον Απρίλιο και κατά 60,7% το Μάρτιο, η ευρωπαϊκή τάση της μεγάλης αύξησης μεριδίου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων διατηρήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο του 2020 τη ηλεκτρικά επαναφορτιζόμενα αυτοκίνητα τριπλασίασαν το ποσοστό τους από 0,3 σε 0,9%, ενώ το μήνα Απρίλιο το ποσοστό τους έφτασε στο εντυπωσιακό 2,6% από 0,3 τον ίδιο μήνα πέρυσι, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί.

insider

Ήδη στην ελληνική αγορά περιμένουμε αρκετά νέα μοντέλα ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων με λογικό κόστος πέριξ των 30.000, όπως επίσης και τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιδότηση της αγοράς αυτοκινήτων μηδενικών και πολύ χαμηλών ρύπων, τα οποία φημολογείται ότι θα ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού.

Αν σε αυτά προστεθεί και η εντατικοποίηση της ανάπτυξης των υποδομών φόρτισης, τότε τα επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα θα γνωρίσουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο και στη χώρα μας. Φτάνοντας και ξεπερνώντας ίσως το εντυπωσιακό ποσοστό του 6,7% των ταξινομήσεων, που έχουν σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider