Φουντώνουν τα σενάρια για επαναπροσέγγιση της Fiat με τη Renault

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φουντώνουν τα σενάρια για επαναπροσέγγιση της Fiat με τη Renault
Η έντονη φημολογία περί νέας προσπάθειας συγχώνευσης των ομίλων Renault και Fiat Chrysler έδωσε μεγάλη ώθηση στις μετοχές της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών αυτοκινήτου στα χρηματιστήρια μετά την έντονη φημολογία, ότι παραμένει «ζωντανό» το σενάριο συγχώνευσης της Fiat Chrysler με τη Renault. Ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης του κλάδου του αυτοκινήτου σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 1,7% απέναντι στους υπόλοιπους κλάδους. Ωφελημένοι βγήκαν και οι χρηματιστηριακοί τίτλοι των γερμανικών εταιρειών Volkswagen, Daimler και BMW με κέρδη μεταξύ 2% και 3%.

Σύμφωνα με ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, οι δύο αυτοκινητιστικοί όμιλοι δεν διέκοψαν ποτέ εντελώς τις επαφές μεταξύ τους, ακόμη και μετά την αποτυχία του εγχειρήματος της συγχώνευσης. Οι φήμες για μία πιθανή νέα προσπάθεια κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην αγορά, ωστόσο ενισχύθηκαν από τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα και αυτό είχε θετικές επιπτώσεις και στις τιμές των μετοχών του κλάδου του αυτοκινήτου. Είναι ενδεικτικό, ότι οι μετοχές της Fiat Chrysler και της Renault κατέγραφαν την Τετάρτη περίπου 4% άνοδο.

Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας ‘’Il Sole 24 Ore’’ αναφέρει, ότι το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Renault και της Nissan έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να μειώσουν οι Γάλλοι το μετοχικό τους ποσοστό στην ιαπωνική εταιρεία λόγω της πτωτικής πορείας της το τελευταίο διάστημα.

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει μεγάλη σημασία, καθώς μία μικρότερη συμμετοχή της Renault στη Nissan θα μπορούσε να οδηγήσει –σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters τον Ιούνιο- σε νέες διαπραγματεύσεις των Γάλλων με τον ιταλοαμερικανικό όμιλο. Η Fiat Chrysler είχε προσφέρει 35 δισεκατομμύρια δολάρια στη Renault για την εξαγορά ενός ποσοστού 50%, όμως το εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της στάσης της γαλλικής κυβέρνησης. Το γαλλικό δημόσιο κατέχει 15% της Renault και ζήτησε εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας, ενώ δεν αποδέχθηκε το πιεστικό χρονοδιάγραμμα της Fiat Chrysler, όσον αφορά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σε περίπτωση ένωσης των δύο εταιρειών, θα δημιουργηθεί –με βάση τα στοιχεία του 2018- ο τρίτος σε μέγεθος αυτοκινητιστικός όμιλος στον κόσμο με ετήσιες πωλήσεις 8,7 εκατ. οχημάτων, πίσω από τη VW (10,8 εκατ. πωλήσεις) και την Toyota (10,6 εκατ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider