Γερμανός κάλυψε σε 48 ώρες 4.500 χλμ. με ένα ηλεκτρικό Tesla

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανός κάλυψε σε 48 ώρες 4.500 χλμ. με ένα ηλεκτρικό Tesla
Γερμανός ερευνητής πέτυχε νέο ρεκόρ μεγάλης απόστασης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ολοκληρώνοντας μέσα σε 48 ώρες ένα επικό ταξίδι 4.500 χλμ. με ένα Tesla Model 3.

Ο Γερμανός ερευνητής Λαρς Τόμσεν είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους ερευνητές παγκοσμίως στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας και των έξυπνων δικτύων. Ο Τόμσεν ανήκει στους ένθερμους υποστηρικτές της ηλεκτροκίνησης και θέλησε να αποδείξει στην πράξη, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει προχωρήσει πλέον τόσο πολύ, ώστε να μπορείς να κάνεις με τέτοιου είδους οχήματα ατέλειωτα ταξίδια. Ετσι σχεδίασε μία επική διαδρομή, όπου θα διέσχιζε τις ΗΠΑ με το ιδιωτικό του Tesla Model 3, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη και με προορισμό το Λος Άντζελς και τις δυτικές ακτές της Καλιφόρνιας. Σε αυτή την περιπέτεια είχε μαζί του ο Τόμσεν, που ζει μόνιμα στην Ελβετία, τη σύζυγό του Μπέτι Λέγκλερ και την κόρη του Ρόμπιν.

Μιλάμε βεβαίως για μία απόσταση 4.560 χιλιομέτρων, για την οποία χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία αεροπλάνο, οπότε αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες του εγχειρήματος για ένα ηλεκτρικό μοντέλο. Το προηγούμενο ρεκόρ για ηλεκτροκίνητα μοντέλα για την ίδια διαδρομή είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του αγώνα Cannonball και βρισκόταν στις 50 ώρες και 16 λεπτά, ενώ σύμφωνα με τη Google Maps και τα ισχύοντα όρια ταχύτητας απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του ταξιδιού ακριβώς 43 ώρες. Ωστόσο η παράτολμη τριάδα έπρεπε να διασχίσει 12 διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες και να σταματήσει 19 φορές για να φορτίσει τις μπαταρίες του Tesla σε ειδικούς ταχυφορτιστές, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

H διαδρομή όπου έγινε το νέο ρεκόρ με το Tesla Model 3.

Για να πετύχει το δύσκολο εγχείρημα, άλλαζε τακτικά ο οδηγός, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού πραγματοποιήθηκε με το Tesla στον αυτόματο πιλότο, οπότε χρειάζεται απλά ο έλεγχος των λειτουργιών του. Το Tesla Model 3 διέθετε τη μεγάλη μπαταρία, που προσφέρει σύμφωνα με το εργοστάσιο έως 560 χιλιόμετρα αυτονομία, όμως ο Τόμσεν εφάρμοσε ένα τρικ, για να τη φορτίζει πιο γρήγορα. Συγκεκριμένα επέλεξε τις πολλές και σύντομες στάσεις ανεφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, στις οποίες δεν φόρτιζε τη μπαταρία του οχήματος πλήρως, αλλά μέχρι ένα σημείο που επαρκούσε για λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα. Αυτό το έκανε, επειδή από το 80% έως το 100% φόρτισης μίας τέτοιας μπαταρίας απαιτείται δυσανάλογα πολύς χρόνος, κάτι που θα έκανε αμφίβολη την επίτευξη του νέου ρεκόρ.

Οι Τόμσεν δικαιώθηκαν απολύτως για όλες αυτές τις επιλογές τους, καθώς έφτασαν μετά από ακριβώς 48 ώρες και 10 λεπτά διαδρομής στο ξενοδοχείο Portofino στο Relondo Beach της Καλιφόρνιας, που ήταν και ο τελικός προορισμός τους. Ο Γερμανός ερευνητής δήλωσε εμφανώς χαρούμενος μετά το επιτυχημένο ταξίδι, ότι «η διάσχιση των ΗΠΑ μέσα σε μόλις δύο ημέρες αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε καθημερινή χρήση». Αναμφίβολα μία εντυπωσιακή επίδοση, που ανατρέπει αρκετές επιφυλάξεις, έστω και αν επρόκειτο για ένα εγχείρημα ειδικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider