Μονάδα κατασκευής fake supercars ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μονάδα κατασκευής fake supercars ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία
Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανακάλυψε μία μονάδα κατασκευής πλαστών Ferrari και Lamborghini, οι οποίες διαφημίζονταν στο YouTube και πωλούνταν σε τιμές ευκαιρίας!

Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε, ότι βρήκε μία μικρή μονάδα κατασκευής fake supercars στα νότια της χώρας. Η παράνομη βιοτεχνία Autos Fibra διαφήμιζε μάλιστα τις πλαστές Ferrari και Lamborghini της στο Instagram, αλλά και σε ένα δικό της κανάλι στο YouTube, ενώ οι πελάτες της ποστάριζαν αξιολογήσεις των fake μοντέλων.

Οι διωκτικές Αρχές της πόλης Ιταγιάι, που βρίσκεται στην πολιτεία της Σάντα Κατερίνα και έχει 250.000 κατοίκους, μπήκε σε ένα γκαράζ και βρήκε οκτώ οχήματα, δύο αντίγραφα μοντέλων της Ferrari και οκτώ της Lamborghini σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης. Μερικά ήταν μισοτελειωμένα και κάποια άλλα μόλις είχαν ξεκινήσει να κατασκευάζονται. Η τοπική αστυνομία ανέβασε αργότερα φωτογραφίες και ένα βίντεο, που έδειχνε τα οχήματα μαζί με εξαρτήματά τους, όπως προφυλακτήρες και καθίσματα με τα λογότυπα των Ferrari και Lamborghini.

Tα γνήσια μοντέλα κόστιζαν μεταξύ 400.000 και 800.000 δολαρίων, ενώ τα ψευτοαντίγραφα μεταξύ 47.000 και 66.000 δολαρίων. Εξωτερικά έμοιαζαν πολύ τα πλαστά μοντέλα με τα πραγματικά εργοστασιακά, όμως οι κινητήρες τους προέρχονταν από άλλα οχήματα, μεταξύ άλλων των Mitsubishi, Alfa Romeo και Chevrolet. Η τελική τιμή των αυτοκινήτων εξαρτιόταν από το επίπεδο του φινιρίσματος κάθε μοντέλου σύμφωνα με την παραγγελία του πελάτη.

Στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν γνήσια λογότυπα της Lamborghini και της Ferrari.

Η αστυνομία δεν προχώρησε άμεσα σε συλλήψεις, όμως θα απαγγείλει κατηγορίες ενταντίον ενός 59χρονου και του 29χρονου γιου του για παραποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας εξαιτίας της παράνομης χρήσης λογοτύπων και της αντιγραφής βιομηχανικού design. Τα συγκεκριμένα οχήματα καταχωρούνταν ως «πρωτότυπα», όμως πρόκειται για μία παράνομη πράξη, καθώς απαγορεύεται η ταξινόμηση ενός τέτοιου μοντέλου με ένα κατοχυρωμένο λογότυπο άλλης μάρκας.

Τον Φεβρουάριο είχε αποκαλύψει και η αστυνομία του Σάο Πάολο στη Βραζιλία μία παρόμοια μονάδα, ωστόσο η τελευταία στην πόλη Ιταγιάι αξιολογείται ως η μεγαλύτερη στη χώρα. Οι Αρχές διερευνούσαν τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και καιρό, ενώ αξιοποίησαν τις πληροφορίες δυσαρεστημένων πελατών, που δεν ήταν ευχαριστημένοι από την ποιότητα των οχημάτων τους. Ιδιαίτερη δυσαρέσκεια υπήρχε σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας της μεγάλης ποιοτικής διαφοράς στα εσωτερικά των fake μοντέλων σε σχέση με τα γνήσια. Εκπρόσωπος της Lamborghini ανέφερε, ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά του πατέρα και του γιου, επεσήμανε όμως ότι η αγορά ενός πλαστού μοντέλου εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους, επειδή τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν μεγάλα κενά στον εξοπλισμό ασφαλείας. Αντίθετα, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από τη Ferrari.

Oι υπεύθυνοι της Autos Fibra χαρακτηρίζουν τα σχετικά δημοσιεύματα ως «κίτρινα», υποστηρίζουν ότι δεν έκλεισαν και συνεχίζουν να εργάζονται για να παραδώσουν αυτοκίνητα στους πελάτες τους, ενώ τονίζουν ότι η επιχείρηση υφίσταται εδώ και 25 χρόνια. Επίσης αναφέρουν, ότι δεν παρανομούν, επειδή το design των δικών τους μοντέλων δεν είναι 100% ταυτόσημο με εκείνο των αντίστοιχων γνήσιων οχημάτων. Αντίθετα, οι Αρχές της Βραζιλίας υπογραμμίζουν, ότι οι νόμοι προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας απαγορεύουν τη χρήση βιομηχανικών σχεδίων και λογότυπων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider