Έξαλλη με τον οίκο δημοπρασιών Bonhams η Koenigsegg

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξαλλη με τον οίκο δημοπρασιών Bonhams η Koenigsegg
Η Ελβετία βγάζει στο σφυρί 25 hypercars του γιου του δικτάτορα της Ισημερινής Γουινέας, όμως η Koenigsegg διαμαρτύρεται έντονα για τη χαμηλή αποτίμηση ενός δικού της μοντέλου.

Μία Konegisegg One:1, μία Bugatti Veyron, αλλά και αρκετές Ferrari περιλαμβάνονται στα 25 υπεραυτοκίνητα, που βγαίνουν τον Σεπτέμβριο σε δημοπρασία για λογαριασμό της ελβετικής κυβέρνησης. Η συνολική αξία τους εκτιμάται γύρω στα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ ανήκαν στον Teodoro Obiang Nguema Mangue, αντιπρόεδρο και γιο του δικτάτορα προέδρου της Ισημερινής Γουινέας. Ο πρόεδρος της χώρας, που βρίσκεται νότια του Καμερούν και ανήκει στις πιο διεφθαρμένες στον κόσμο, είχε καταλάβει την εξουσία στις 3 Αυγούστου 1979 ανατρέποντας με στρατιωτικό πραξικόπημα τον θείο του.

H Koenisegg One:1 που έχει εκτιμηθεί μεταξύ 1,6 και 2,0 εκατ. ευρώ.

Οι Ελβετοί κατέσχεσαν τα 25 hypercars, που είχε φέρει στη χώρα ο γιος του δικτάτορα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα τα πωλήσουν τον Σεπτέμβριο μέσω του οίκου δημοπρασιών Bonhams. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δημοπρασία προκάλεσε σοκ στην εταιρεία Koenigsegg, που θεωρεί πολύ χαμηλή την εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών για το μοντέλο της One:1, που αξιολογείται μεταξύ 1,6 και 2,0 εκατ. ευρώ. Οι Σουηδοί απέστειλαν γραπτή διαμαρτυρία στο Βοnhams, καθώς θεωρούν τη χαμηλή τιμή του μοντέλου της βλαπτική για το κύρος και την εικόνα της μάρκας τους. Ο οίκος δημοπρασιών έκανε μία ελαφρά διόρθωση προς τα πάνω, η οποία δεν ικανοποίησε όμως την Koenigsegg, γι αυτό εξακολουθεί να διαμαρτύρεται και ενδεχομένως να προσφύγει δικαστικά κατά του οίκου Bonhams. Φαίνεται μάλιστα ότι έχουν δίκιο, αφού το 2016 είχε πωληθεί ένα Koenigsegg One:1 για 4,4 εκατ. ευρώ και το 2018 είχε αλλάξει ιδιοκτήτη ένα άλλο στην τιμή των 6,5 εκατ. ευρώ.

H σπάνια Lamborghini Veneno Roadster της δημοπρασίας.

Πάντως οι συλλέκτες σπάνιων και πανάκριβων αυτοκινήτων περιμένουν με ανυπομονησία τη δημοπρασία των Ελβετών, επειδή σχεδόν όλα τα 25 μοντέλα ανήκουν στα πολύτιμα «πετράδια» της αυτοκίνησης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε αυτά περιλαμβάνεται και μία από τις μόλις εννέα Lamborghini Veneno Roadster, που κατασκευάστηκαν συνολικά από την ιταλική μάρκα με σήμα τον ταύρο και η οποία κόστιζε καινούρια 3,3 εκατ. ευρώ, προ φόρων μάλιστα!

Για τον γιο του δικτάτορα της αφρικανικής χώρας δεν είναι η πρώτη φορά, που μπαίνει σε τέτοιες περιπέτειες. Το 2011 είχαν κατασχέσει οι γαλλικές εισαγγελικές Αρχές έντεκα πολυτελή αυτοκίνητά του, τα οποία πωλήθηκαν το 2013 σε δημοπρασία. Τότε είχε κατηγορηθεί ο Mangue, ότι είχε καταχραστεί ως Υπουργός Γεωργίας της Ισημερινής Γουινέας περίπου 110 εκατ. ευρώ, ενώ να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ζει μέσα στη χλιδή και διαθέτει μεταξύ άλλων μία βίλα αξίας 35 εκατ. δολαρίων στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider