O Carlos Ghosn «απειλεί» το δικό του δημιούργημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O Carlos Ghosn «απειλεί» το δικό του δημιούργημα
Η σύλληψη του αρχιτέκτονα της συμμαχίας Renault/Nissan/Mitsubishi, Carlos Ghosn, προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ των τριών εταιρειών αυτοκινήτου.

Πολλαπλές παρενέργειες φαίνεται, ότι θα έχει η σύλληψη του Carlos Ghosn. Ήδη η Mitsubishi έθεσε υπό αμφισβήτηση τη σχεδιαζόμενη συμμαχία με τις Renault και Nissan δια στόματος του ίδιου του προέδρου της, Osamu Masuko, που δήλωσε τα εξής: «Δεν πιστεύω, ότι υπάρχει άλλος άνθρωπος στον κόσμο σαν τον Ghosn, που μπορεί να διοικήσει τις Renault, Nissan, Mitsubishi». Μάλιστα το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Mitsubishi θα ασχοληθεί την επόμενη εβδομάδα με τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεν αποκλείεται, να καταλήξει σε αποφάσεις.

Ο Ghosn κατηγορείται, ότι ο ίδιος και άλλο ένα στέλεχος της Nissan δήλωναν χαμηλότερα εισοδήματα στις επίσημες εκθέσεις της Nissan προς το ιαπωνικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Νούμερο Ένα της ιαπωνικής εταιρείας απέκρυψε από το 2011 και για ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών συνολικά γύρω στα 40 εκατ. ευρώ εισοδήματα. Το 43% της Nissan κατέχεται από τη Renault, της οποίας βασικός μέτοχος είναι με τη σειρά του το γαλλικό κράτος με 15% των μετοχών της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης ο Ghosn φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει εταιρικά χρήματα και υπηρεσίες για ιδιωτικούς σκοπούς.

Μετά τη σύλληψη του 64χρονου Βραζιλιάνου με τις λιβανέζικες ρίζες δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, ότι «ο Carlos Ghosn δεν είναι πλέον σε θέση, να διοικεί τη Renault. Η Renault έγινε πιο αδύνατη και αυτό κάνει ακόμη πιο αναγκαίο, να δράσουμε γρήγορα». Ο Le Maire ζήτησε από τις γαλλικές φορολογικές Αρχές, να εξετάσουν την περίπτωση του Ghosn, όμως δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής κάτι μεμπτό. Σε κάθε περίπτωση, ανέλαβε προσωρινά τη διοίκηση της Renault το μέχρι σήμερα Noύμερο Δύο της επιχείρησης, Thierry Bollore, μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του προέδρου.

Όπως φαίνεται, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μίας διαδικασίας, από την οποία θα προκύψουν πολλά αποκαλυπτικά στοιχεία. Ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός ΝΗΚ ανέφερε επικαλούμενους ανώνυμες πηγές, ότι η Nissan πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ για την αγορά και την ανακαίνιση πολυτελών κατοικιών του Ghosn στο Ρίο της Βραζιλίας, τη Βυρηττό, το Παρίσι και το Άμστερνταμ. Ο Ghosn, που είναι κάτοχος της γαλλικής υπηκοότητας, μπορεί να παραμείνει έως 20 ημέρες προφυλακισμένος, μέχρι να του απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ κινδυνεύει με κάθειρξη έως δέκα ετών, εφόσον κριθεί ένοχος. Το διοικητικό συμβούλιο της Nissan αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόλυση του Γαλλοβραζιλιάνου, που θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αρκετοί ειδικοί φοβούνται, ότι η συμμαχία μεταξύ των Nissan, Renault και Mitsubishi μπορεί να δοκιμαστεί σοβαρά μετά τη σύλληψη του εμπνευστή της, ενώ τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου και την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, κατέγραψαν οι μετοχές των τριών εταιρειών μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Παρισιού. Πάντως, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Le Maire και ο Ιάπωνας ομόλογός του, Hiroshige Seko, εξέφρασαν σε κοινή δήλωσή τους, την επιθυμία να διατηρηθεί η κερδοφόρα και επωφελής συμμαχία μεταξύ των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider