Glencore και Vitol στην β' φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Glencore και Vitol στην β' φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ
H Glencore και η Vitol περνάνε και επίσημα στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ. Η εξέλιξη αυτή ήταν γνωστή καθώς πριν από δύο εβδομάδες το ΤΑΙΠΕδ είχε ανακοινώσει ότι είχαν αποκλειστεί οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι.

H Glencore και η Vitol περνάνε και επίσημα στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ. Η εξέλιξη αυτή ήταν γνωστή καθώς πριν από δύο εβδομάδες το ΤΑΙΠΕδ είχε ανακοινώσει ότι είχαν αποκλειστεί οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι.

Η επίσημη ανακοίνωση για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχε κολλήσει λόγω μιας τεχνητής έγκρισης. Ωστόσο σήμερα το διοικητικό συμβούλοι του Ταμείου έδωσε το πράσινο φως.

Στο μεταξύ κύκλοι του Ταμείου σχολίαζαν πως έγκριτοι νομικοί διαπιστώνουν ότι η κλήτευση της Glencore από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ και τη συμμετοχή της σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουλίου 2018, η Glencore plc ανακοίνωσε της επιδόθηκε ένταλμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2018 για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών. Τα στοιχεία αυτά ζητήθηκαν για έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφορικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι επί του παρόντος το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη ούτε έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία κατά της Glencore ή στελεχών της. Η έρευνα για την οποία έγινε η κλήτευση μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ότι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη Β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) και προκρίνονται οι εξής ενδιαφερόμενοι επενδυτές:

1) Glencore Energy UK LTD

2) Vitol Holding B.V.

Οι ανωτέρω επιλεγέντες επενδυτές, αφού υπογράψουν τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα σχετικά έγγραφα της Β’ φάσης του διαγωνισμού και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων (Virtual Data Room- VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα ΕΛΠΕ.

Ποιοι είναι οι δύο «μνηστήρες»

Η Glencore Energy UK LTD εξειδικεύεται στην προμήθεια και πώληση commodities. Έχει έδρα στο Λονδίνο και είναι θυγατρική της Glencore UK Ltd.

Η Vitol Holding B.V. ιδρύθηκε το 1966 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην Ελβετία. Πρόκειται για έναν διεθνή όμιλο με 40 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και διακινεί πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού και πετρελαϊκών προϊόντων σε καθημερινή βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider