«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει την επένδυσή της στην Ελλάδα, λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών καθώς και το «εχθρικό κλίμα» που αντιμετωπίζει από μεριάς του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μετά τη σκληρή γλώσσα της διοίκησης της Eldorado Gold με βολές προς την κυβέρνηση πως «αντιμετώπισε την επένδυση ως πολιτικό παιχνίδι» και το μπαράζ αντιδράσεων που ξέσπασε από την αντιπολίτευση και φορείς της αγοράς, το υπουργείο Περιβάλλοντος ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά», επαναφέροντας στο προσκήνιο περιβαλλοντικές παραβάσεις και παλαιά πρόστιμα στη θυγατρική της Eldorado Gold, την Ελληνικός Χρυσός. Οι εισηγήσεις για πρόστιμα επιβεβαιώνουν πως η πλευρά Σκουρλέτη δεν διστάζει να «τραβήξει κι άλλο το σκοινί» στην αντιπαράθεσή της με την καναδική εταιρεία. «Η στάση της κυβέρνησης είναι αδιανόητη» διαμηνύει η Ελληνικός Χρυσός, σχολιάζοντας τις εισηγήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για παλαιά πρόστιμα και παραβάσεις.

«Επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανόνες και ειλικρινείς κυβερνητικούς εταίρους, ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μια βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να επωφεληθούν», δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright, σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας να παγώσει τις εργασίες στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, ήταν η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.

Τα πρόστιμα στην Ελληνικός Χρυσός

Λίγο αργότερα, ο κ. Σκουρλέτης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ενέκριναν εισηγήσεις για πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ στην «Ελληνικός Χρυσός».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) για πρόστιμα ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014. Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραβάσεις χωρίζονται σε αυτές που αφορούν το Υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και σε αυτές που σχετίζονται με το Υποέργο Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

«Πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν ξεχασμένα σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση, να επιβάλλουν την νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες  δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Η νέα κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει ειδικότερα μέτρα, ενώ δεν θα έπρεπε, για το αυτονόητο. Έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις και να  επιβληθούν τα πρόστιμα που αυτές  συνεπάγονται. Γιατί είχε και την ευθύνη, αλλά και τη βούληση να το πράξει, παρ΄ότι έγινε αποδέκτης επικρίσεων για την προσπάθειά της να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον, από υποστηρικτές της άποψης ότι σε αυτή τη χώρα η νομιμότητα έρχεται σε κάθε περίπτωση σε αντίθεση με την ανάπτυξη, και ως εκ τούτου η ανομία είναι αυτή που προσελκύει τις επενδύσεις».

Ειδικότερα, το υπουργείο σημειώνει ότι η απόφαση για το Υποέργο Μαύρων Πετρών και Μαντέμ Λάκκου αφορά συνολικό πρόστιμο 994.500 ευρώ για 12 παραβάσεις:

- Διάθεση μη επαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.

- Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.

- Ελλιπής υποβολή στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.

- Μη σύννομη διάθεση ιλύος σε υδαρή μορφή, ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων και επιβαρυμένων ομβρίων, πρόστιμο 100.800 ευρώ.

- Αποθήκευση στερεών αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους, πρόστιμο 100.800 ευρώ.

- Παραλείψεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, πρόστιμο 75.600 ευρώ.

- Ελλιπής χαρακτηρισμός επικινδυνότητας παραγόμενων αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.

- Ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων (φιλτρόπανων), πρόστιμο 43.200 ευρώ.

- Παραλείψεις στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, πρόστιμο 145.800 ευρώ.

- Παραλείψεις στη λειτουργία του παλαιού χώρου απόθεσης αποβλήτων, πρόστιμο 115.200 ευρώ.

- Μη σύννομη διακίνηση των προϊόντων, πρόστιμο 13.500 ευρώ.

- Μη λειτουργία συστήματος πλύσης τροχών, πρόστιμο 21.600 ευρώ.

Το υπουργείο προσθέτει ότι η απόφαση για το Υποέργο Ολυμπιάδας αφορά συνολικό πρόστιμο 739.800 ευρώ για εννέα παραβάσεις:

- Ελλιπής υποβολή στοιχείων σχετικά με την επικινδυνότητα του παραγόμενου προϊόντος (συμπύκνωμα πυριτών), πρόστιμο 113.400 ευρώ.

- Μη τήρηση διατάξεων ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς του προϊόντος Ολυμπιάδας, πρόστιμο 4.500 ευρώ.

- Ελλιπής τήρηση όρων και απαιτήσεων για έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα, πρόστιμο 133.200 ευρώ.

- Διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 94.500 ευρώ.

- Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.

- Ελλιπής χαρακτηρισμός παραγόμενου αποβλήτου ως προς την ιδιότητά του ως “αποβλήτου” και ελλιπής προσδιορισμός της επικινδυνότητάς του, πρόστιμο 113.400 ευρώ.

- Αποθήκευση αποβλήτου (υπόλειμμα κατεργασίας) σε μη προβλεπόμενο χώρο, πρόστιμο 57.600 ευρώ.

- Μη σύννομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, πρόστιμο 142.200  ευρώ.

- Ελλιπή μέτρα χειρισμού προϊόντος συμπυκνώματος σιδηροπυριτών, πρόστιμο 43.200 ευρώ.

Ελληνικός Χρυσός: Αδιανόητη η στάση της κυβέρνησης

Οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου.

Το ΥΠΕΝ αποφάσισε την κοινοποίηση και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας και Στρατωνίου) ενάντια στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, λίγες μόνο ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold κ. Paul Wright όπου ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρείας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρεία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα.