Συγκρατημένα αισιόδοξα εμφανίζονται τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (ΕΥ), το 53% εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το 52% αναμένει βελτίωση των εταιρικών κερδών.

Μετά από μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη (55% έναντι 20% του Απριλίου) και δευτερευόντως στον περιορισμό δαπανών (29% από 51%), ενώ είναι αισθητά πιο αισιόδοξες όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (39% από 19%).

Σύμφωνα με την Ernst & Young, το 45% των εταιρικών στελεχών αναμένει βελτίωση της αγοράς Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε), ενώ το 47% (έναντι 43% τον Απρίλιο) δηλώνει ότι σκοπεύει να επιδιώξει ενεργά εξαγορές - ποσοστό σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για στοχευμένες εξαγορές, συμπληρωματικές των σημερινών τους δραστηριοτήτων και σχετικά μικρού μεγέθους (αξίας μικρότερης των 250 εκατομμυρίων δολαρίων), ενώ ένα εντυπωσιακό 66% των ερωτηθέντων εξετάζει εξαγορές εκτός συνόρων αλλά και εκτός της ευρύτερης περιοχής.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ στη χώρα μας, παρατηρεί τα εξής:

«Τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων φαίνεται να ξεπερνούν σταδιακά τις εύλογες ανησυχίες των προηγουμένων μηνών. Στο βαθμό που η πολιτική και οικονομική κατάσταση θα ομαλοποιείται, το τραπεζικό μας σύστημα θα σταθεροποιείται με την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και παράλληλα θα υιοθετούνται ρεαλιστικές λύσεις για τη διευθέτηση του καυτού θέματος των “κόκκινων” δανείων, θα πρέπει να δούμε όλο και περισσότερες τάσεις συγκέντρωσης σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε), αλλά και στρατηγικές ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και επενδύσεων εκτός συνόρων».

Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές εμφανίζεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας, καθώς έξι στις δέκα επιχειρήσεις σχεδιάζουν εξαγορές. Το πρόσφατο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) υπολογίζεται πως θα συνεχιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσα στο 2016, καθώς το 59% των διεθνών επιχειρήσεων σχεδιάζουν εξαγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Όπως διαπιστώνει η 13η έκδοση του Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ, έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.600 στελεχών από 53 χώρες, η συνολική αξία των συμφωνιών διεθνώς έχει αυξηθεί έως και 35% έναντι του 2014 και μεγάλες συμφωνίες (Megadeals) συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια να έχουν ήδη ανακοινωθεί το 2015. Η περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς Σ&Ε πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τέσσερα στα πέντε στελέχη (83%) αναμένουν ενίσχυση της δραστηριότητας.

Η θετική αυτή ψυχολογία ενισχύεται και από το μεγάλο αριθμών συμφωνιών που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, καθώς το 55% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι εξετάζει τρεις ή περισσότερες συμφωνίες.

Τέλος σύμφωνα με την έρευνα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά Σ&Ε οι διασυνοριακές εξαγορές, με το 70% των ερωτηθέντων να εξετάζει μη εγχώριες συμφωνίες. Ειδικότερα, σχεδόν το ένα τρίτο (29%) των ερωτηθέντων σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε διασυνοριακές συμφωνίες κοντά στη βάση της επιχείρησης, ενώ το 41% επιδιώκει συμφωνίες ακόμη πιο μακριά.

Όπως αποδεικνύεται, οι Σ&Ε εξελίσσονται σε ένα απαραίτητο εργαλείο για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, καθώς αποτελούν ένα κρίσιμο συστατικό στοιχείο μιας βιώσιμης στρατηγικής, που οικοδομεί τη βάση για την ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας, γι αυτό και οι Σ&Ε θα ακολουθήσουν μια σταθερή ανοδική πορεία.