«Δουλεύω 6 ώρες την ημέρα και βγάζω 140.000 ευρώ» - 25χρονη μεγαλουργεί χωρίς πτυχίο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δουλεύω 6 ώρες την ημέρα και βγάζω 140.000 ευρώ» - 25χρονη μεγαλουργεί χωρίς πτυχίο
«Υπάρχουν πολλά δάκρυα, είτε χαράς είτε λύπης. Βοηθάω ανθρώπους καθημερινά και νιώθω πραγματικά ολοκληρωμένη σαν άνθρωπος» τονίζει η 25χρονη.

Κάποια πρωινά, η 25χρονη Αντζελίνα Ενγκιουγέν βγάζει 150 δολάρια μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ ακόμη εξακολουθεί να εκπλήσσεται με το πόσο προσοδοφόρα υπήρξε η μικρή συμβολαιογραφική της επιχείρηση.

Όταν έγινε συμβολαιογράφος κοινού δικαίου πριν από επτά χρόνια - λίγες εβδομάδες μετά τα 18α γενέθλιά της - σκέφτηκε ότι θα ήταν μια προσωρινή δουλειά για να βγάλει μερικά «εξτραδάκια» ώστε να στηρίξει το εισόδημά της από την πλήρη απασχόλησή της ως ταμίας σε τράπεζα.

Ο συμβολαιογράφος του κοινού δικαίου είναι ένας λειτουργός που εξυπηρετεί το κοινό σε υποθέσεις που συνήθως αφορούν γενικές οικονομικές συναλλαγές, περιουσίες και πληρεξούσια. Στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ χρειάζεται απλώς να υποβάλετε μια αίτηση και να δώσετε μερικές απλές εξετάσεις, χωρίς καν να περάσετε στο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, στην Καλιφόρνια, πρέπει να παρακολουθήσετε επίσης και ένα εξάωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Το κόστος για να γίνει κανείς συμβολαιογράφος στην Καλιφόρνια κυμαίνεται μεταξύ 275 και 442 δολάρια. Η Ενγκιουγέν χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία, το 2015, ενώ το 2021 αφιέρωσε άλλες 30 ημέρες εκπαίδευσης και μαθημάτων για να γίνει αποκτήσει εξειδίκευση στον τομέα των υπογραφών.

Ενώ πίστευε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της ως θα σχετιζόταν με την επαλήθευση της εγκυρότητας και της αυθεντικότητας υπογραφών αλλά και την παροχή επεξηγήσεων διαφόρων εγγράφων στους πελάτες της, γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η εργασία της εμπερικλείει πολλά περισσότερα: περνούσε με τον κόσμο μερικές από τις πιο χαρούμενες και πιο στενάχωρες στιγμές της ζωής τους.

«Έχω παρακολουθήσει ανθρώπους να υπογράφουν ένα έγγραφο για το πρώτο τους σπίτι και να συνάπτουν συμβόλαια για ένα σπίτι που δεν ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν… Υπάρχουν πολλά δάκρυα, είτε χαράς είτε λύπης. Συνειδητοποίησα ότι ήθελα να γίνω ένα άτομο που θα έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν ότι τους βλέπουν, τους ακούνε, τους φροντίζουν και τους κατανοούν σε αυτές τις σημαντικές στιγμές» υπογραμμίζει η 25χρονη σε συνέντευξή της στη στήλη Make It του CNBC.

Πριν από δύο χρόνια, η Ενγκιουγέν αποφάσισε να γίνει συμβολαιογράφος full time, ξεκινώντας την δική της επιχείρηση, Team Signings, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια και άλλαξε όλη της η ζωή: Το 2022, η εταιρεία της έβγαλε σχεδόν 150.000 δολάρια (140.000 ευρώ).

«Δεν χρειάζεται να πας στο Πανεπιστήμιο για να είσαι επιτυχημένη»

Ο Τσάου, μπαμπάς της 25χρονης, επαναλάμβανε την ίδια συμβουλή στην κόρη του από όταν ήταν μικρή, καθώς οι φίλοι της πανικοβλήθηκαν με τους βαθμούς τους τελειώνοντας τις εξετάσεις: «Δεν χρειάζεται να πας στο Πανεπιστήμιο για να είσαι επιτυχημένη, μου έλεγε. Έχτισε μια καριέρα που αγαπούσε ως κτηματομεσίτης, χωρίς πτυχίο, και πάντα μου ενστάλαζε την θεωρία ότι δεν είναι ανάγκη να φοιτήσω για να γνωρίσω επιτυχία. Τον άκουσα και ευτυχώς που το έκανα γιατί δεν ήξερα με τι ήθελα να ασχοληθώ. Άσε που θα έπρεπε να πάρω φοιτητικά δάνεια και μετά "τρέχα, γύρευε". Μου έσωσε πολύ χρόνο και άγχος» επισημαίνει.

Τελικά, παράτησε τη δουλειά της ως ταμίας στην τράπεζα το 2016 και για τα επόμενα πέντε χρόνια, έκανε διάφορες δουλειές, όπως κτηματομεσίτρια και ασφαλίστρια, αλλά δεν ενθουσιάστηκε και τον Νοέμβριο του 2021 δήλωσε επίσημα την Team Signings και αμέσως άρχισε να εργάζεται για να «χτίζει» το πελατολόγιό της: Επισκέφτηκε μεσιτικά γραφεία, έφτιαξε σελίδα σε TikTok και Instagram και ζήτησε από φίλους να προμοτάρουν την επιχείρησή της. Στο TikTok η 25χρονη έχει σχεδόν 30.000 ακόλουθους και ήταν το πιο επιτυχημένο εργαλείο για να κάνει το marketing της, όπως ομολογεί.

«Δουλεύω λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα»

Ασχολείται με 2 υποθέσεις την ημέρα, χρεώνοντας από 75 έως 200 δολάρια, και μερικές φορές ακόμη περισσότερα, ανάλογα με τον τύπο του εγγράφου που πρέπει να επικυρωθεί και πόσο μακριά είναι το ραντεβού από το γραφείο της στο Σαν Χοσέ. Ορισμένες υπογραφές διαρκούν λίγα λεπτά, ενώ άλλες μπορεί να διαρκέσουν μία ώρα. Κατά μέσο όρο, η 25χρονη λέει ότι εργάζεται «λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα».

«Προσπαθώ να κρατάω κανονικό ωράριο και να εργάζομαι μεταξύ 09:00-15:00, αλλά συχνά δουλεύω και τα Σαββατοκύριακα», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως προσέλαβε έναν βοηθό τον Μάρτιο για να τη βοηθήσει με τα ραντεβού της, ενώ λυπάται μόνο για το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε νωρίτερα τη συμβολαιογραφική της επιχείρηση.

«Μου αρέσει που μπορώ να ορίσω το δικό μου πρόγραμμα, να συντηρώ τον εαυτό μου οικονομικά και να στηρίξω τους γονείς μου αν χρειαστούν ποτέ βοήθεια. Όλα αυτά μαζί, μαζί με το να έχω την ευκαιρία να βοηθάω τους ανθρώπους καθημερινά, με κάνουν να νιώθω πραγματικά ολοκληρωμένη σαν άνθρωπος» καταλήγει η 25χρονη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 100.000 ευρώ ετησίως και δουλεύω 8 ώρες την εβδομάδα» - Η λύση 24χρονης barista

Από το «είσαι άνεργος» στα 8,4 δισ. ευρώ - Ο CEO της Airbnb διέψευσε τη μητέρα του

«Βγάζω 5.000 ευρώ τον μήνα και δουλεύω 20 λεπτά την ημέρα» - Η ευφυής ιδέα μίας 24χρονης

gazzetta
gazzetta reader insider insider